27-09-15

Tjap tjoy


Tjap tjoy is ook een van de vele gerechten die ik al lange tijd wil maken. Net zoals bij de voorgaande receptjes die ik postte van gerechten op dat lijstje, deed ik eerst goed research naar wat tjap tjoy is, en hoe je het het beste kunt bereiden.
De woorden 'tjap' en 'tjoy' betekenen letterlijk 'gemengde' en groente'. Het oorspronkelijke gerecht bestaat dan ook uit gemengde groente, maar vaak wordt er ook een soort vlees of vis aan toegevoegd. De soorten groenten die gekozen worden zijn niet perse dezelfde, maar gewoon waar de voorkeur naar uit gaat. Wel worden er geen bladgroenten gebruikt, maar voornamelijk groenten die ietwat knapperig blijven na bereiding. Eventueel kunnen in mijn receptje de Chinese champignons ook wel vervangen worden door kastanje- of zelfs witte champignons, maar om de echte tjap tjoy smaak te krijgen raad ik dat af. Ze zijn immers ook gewoon bij iedere toko te krijgen, kleine moeite dus! Helaas heb ik niet de exacte hoeveelheden van de ingrediënten kunnen bijhouden. Het maken van tjap tjoy is echt een kwestie van proeven en bijstellen heb ik ervaren. Naar mijn mening kan iedereen die geen moeite heeft met een beetje op gevoel koken dit wel waarmaken in elk geval :)

2-3 personen
Chinese gedroogde champignons
winterwortel
taugé
paprika
peultjes
kipfilet
gemberwortel (of gewoon poeder: djahe)
ui
sesamolie
oestersaus
witte peper
maizena
evt. een mespunt vetsin, maar wees hier voorzichtig mee

Begin met het weken van de gedroogde champignons in heet water. Laat ze een halfuurtje goed zacht worden.
Haal de buitenkant van de wortel eraf en snijd deze in dunne plakjes, snijd de paprika in blokjes en zorg ook dat de peultjes ongeveer vier keer gehalveerd zijn.
Kook de gesneden groenten vervolgens in een pannetje met zout water voor ca. 5 minuten. Giet het na de vijf minuten af en spoel ze af onder koud water.
Terwijl de groenten koken snijd je de ui in halve ringen en de kip in stukjes. Haal het velletje van de gemberwortel en rasp dit in een schaaltje o.i.d. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit hierin de ui met een kleine hoeveelheid van de geraspte gemberwortel. Voeg de kip toe en bak deze gaar.
Zodra de kip gaar is voeg je de groentes toe met een flinke scheut oestersaus. Doe ook een kleinere hoeveelheid sesamolie in de pan en laat het staan.
Giet nu de champignons af en snijd ze in stukken. Het heeft een vrij authentieke smaak, en ze worden vrij 'zwaar' door het weken. Het is dus een tip om ze in elk geval voor de eerste keer niet te groot te snijden. Doe de champignonstukjes dan samen met de (gewassen) taugé bij de rest van de pan.
Meng een schepje maizena met wat koud water en roer dit door de pan. Roer het goed door de groenten tot de saus wat meer gebonden raakt, en voeg indien nodig nog wat water toe.
Breng ten slotte de tjap tjoy op smaak met zout en witte peper.
Je serveert dit lekkere gerecht natuurlijk met rijst, maar daarnaast is het heerlijk met een goede sambal, een scheut ketjap en een schep atjar tjampoer.
Op het eerste gezicht lijkt het een vrij  complex gerecht, en dat is het relatief genomen misschien ook wel, maar zoals in zoveel gevallen: oefening baart kunst. Het kan daarbij in principe ook nauwelijks mislukken... Het is nogmaals jammer dat ik niet de precieze hoeveelheden heb genoteerd, maar dit zou het gerecht ook niet ten goede zijn gekomen in mijn geval, haha. Het is gewoon een kwestie vaan goed proeven, en aanpassen!

Eet smakelijk dan maar!