29-11-15

Witte chocolade speculaas cheesecake met karamel

http://www.wijnspijsreis.nl/
wijnspijsreis.nl
Morgen is mijn verjaardag, en dat is vandaag ronduit uitgebreid gevierd, met als hoogtepunt DE ZELFGEMAAKTE TAART! Want god-alle-machtig, wat was dat lekker... En dus ook wel vrij machtig, dat moet ik toegeven.
Dat ik zelf de taart voor mijn verjaardag ging bakken lag al lang vast, maar het idee van welke het zou gaan worden wisselde nog al eens. Dit receptje kwam ik bij toeval tegen op het internet, en met wat kleine aanpassingen was dit het resultaat. Wat hebben de gasten genoten zeg. En ik trouwens ook.

300 g speculaasbrokken
300 g witte chocolade
600 g zuivelspread
140 g boter
130 g suiker
3 eieren
80 g pepernoten
150 g slagroom
zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verkruimel de speculaasbrokken zo goed als het lukt  (een keukenmachine is hier een goede hulp!). Smelt 125 g boter en meng dit goed door de speculaaskruimels.
Leg over de onderkant van een taartvorm (26cm) een vel bakpapier, doe de omranding erop en vet deze in met boter.
Verdeel het speculaasmengsel over de bodem en druk het goed aan, en bak de taartbodem in 10-15 in de oven. Als het goed is moet het nu als geheel aan elkaar vast zitten. Haal de vorm uit de oven en draai de temperatuur naar 130 graden.
Smelt de witte chocolade au bain-marie in een kommetje met 125 ml van de slagroom en roer het zo nu en dan door.
Meng dan in een ruime kom de eieren met 100 g suiker en de zuivelspread. Voeg tot slot hier de gesmolten chocolade aan toe en meng het geheel goed door elkaar.
Smelt voor de gezouten karamel 15 g boter in een pannetje. Voeg als dit bruinig wordt de suiker toe met 1-2 el water en 25 ml slagroom. Laat dit goed doorkoken op een laag vuurtje (!) tot het zoet gaat ruiken en de kleur mooi donker wordt.
Giet terwijl de karamel in de maak is het kaas-chocolade mengsel in de taartvorm en verdeel er de pepernoten overheen. Voeg tot slot wat grof zeezout toe aan de karamel en verdeel het in een dunne straal over de taart.
Zet de taart voor 50-60 minuten in de oven. Laat hem tenminste (!) een uur buiten de koelkast afkoelen. Hierna moet hij nog zo'n 4 uur in de koelkast, om mooi stevig te worden.

Are you ready for a little peace of heaven?