26-09-2015

Rode koolstamppot met gebakken appel en ham


Ik zal hier weinig woorden aan vuil maken. Er was nog wat rode kool over van eerder deze week en hier had ik nou echt even zin in. Dit is een heerlijke stamppot voor een herfstige dag zoals vandaag. De kruidige geur van rode kool, laurier en kruidnagel vind ik heerlijk ruiken, maar smaken doet het ook goed...!

2 personen:
200 g rode kool
1 zoete appel
450 g kruimige aardappelen
1 kruidnagel
klein laurierblaadje
melk
1 el azijn
125 g hamblokjes
1 tl mosterd

Snijd de rode kool klein. Halveer de appel en snijd de helft in blokjes. Zet dan een pannetje op het vuur met water ter hoogte van een halve centimeter, een klein scheutje azijn, de kruidnagel, het laurierblaadje en de rode kool en appelblokjes. Laat dit zo'n 30 minuten stomen.
Was de aardappels en snijd ze in blokken. Ik zelf laat de schil lekker zitten, maar je kunt ze natuurlijk ook schillen. Kook de aardappels in zout water in ca. 20 minuten gaar.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de hamblokjes. Als heel licht een bruin korstje gekregen hebben schep je ze uit de pan en zet je ze op zij.
Snijd de overgebleven halve appel in dunne plakken, verhit opnieuw boter in de pan en bak hierin de appelschijven in ongeveer 3 minuten. Draai ze halverwege een keer om.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een scheutje melk en eventueel een klontje boter en een theelepeltje mosterd om het wat smeuïger en smaakvoller te maken. Verwijder dan het laurierblaadje en de kruidnagel uit de pan met rode kool en schep de overige inhoud uit de pan bij de aardappels.
Roer een keer goed om met de hamblokjes erbij.
Verdeel de stamppot over de borden, leg er de gebakken appelschijven over en maak het af met wat zwarte peper.

Eet smakelijk!

Romige fusilli met boontjes en chorizo


Gisteravond kwam vriendlief dan eindelijk weer terug na zijn (veel te lange) weg zijn. Gezien hij pas rond etenstijd terugkwam en we geen zin hadden in moeilijk doen kozen we voor het pasta-menu: een van de menu's die we deze week zouden eten. Wel kwam er een kleine aanpassing. Vriendlief had namelijk verse boontjes uit de tuin van zijn ouders meegekregen, en daar wilde we natuurlijk ook van genieten zo lang ze ook daadwerkelijk nog vers waren... Het draaide op dit receptje uit en het was echt héérlijk!

2 personen:
150 g kastanjechampignons
300 g boontjes
90 g chorizo
130 g fusilli
1 el kruidenroomkaas en 1 el zuivelspread bieslook (of 2 el van een)
kleine tl maizena

Dop indien nodig de boontjes en kook ze in een pannetje met water in ca. 8-10 gaar. Breng ook een pannetje met de fusilli en water erin aan de kook, en kook deze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de chorizo in stukjes en bak deze in een pan zonder boter of olie (!).
Haal vervolgens de steeltjes van de champignons, snijd ze in plakjes en voeg ze toe aan de chorizo. Bak dit voor een aantal minuten terwijl je de maizena met een scheut koud water mengt in een bekertje. Gebruik niet te veel, je kan beter later nog water aan de pan toevoegen dan dat het te waterig wordt.Zet dit op zij en voeg eerst de roomkaas en zuivelspread toe aan de pan met chorizo en champignons.
Giet daarna ook het maizena-papje erbij en voeg eventueel nog wat water toe. Kruid de saus met zwarte peper en serveer het met de fusilli.

Eet zeer smakelijk :)