28-10-2015

Krokante kastanjechampignon-taart met noten


Omdat ik zo van champignons houd en omdat in grote hoeveelheden inkopen vrijwel altijd voordeliger is, had ik afgelopen week toen ik kastanjechampignons nodig had ruimschoots ingekocht. Dat betekent dan natuurlijk wel dat ik een doel voor ze moet hebben binnen een week.
Nou, dat is geen straf, haha. Ik kwam op met deze hartige taart van filodeeg. Ik had al eens eerder een soortgelijke taart gemaakt en kon me herinneren dat dat goed bevallen was. Ik wist niet meer precies hoe ik die gemaakt had, dus improviseerde ik wat, en dat heeft voortreffelijk uitgepakt!
Wederom een heerlijk herfstig recept...
Op de foto liggen de pecannoten erbovenop. Hoewel ze
hierdoor heerlijk extra goed geroosterd worden, doe ik ze in
het vervolg onder het filodeeg bovenop de champignons.
Ze bleven nu niet zo goed zitten bij het snijden.

2-3 Personen
325 g kastanjechampignons
0,5 ui
1 knoflookteentje
100 g geitenkaas
2 eieren
120 ml melk
100 g gerookte kipreepjes
8 vellen filodeeg
0,5 tl kerrie
1 tl tijm
handje pecannoten

Verwarm de oven voor op 180'C en laat de filodeeg vellen goed ontdooien.
Snijd de champignons in kwarten, pers het knoflookteentje en snipper de ui. Verhit wat bakvet in een pan en voeg als dit heet is de ui en knoflook toe. Bak dit voor een minuutje en voeg vervolgens de champignons toe.
Meng terwijl de champignons in 5 minuten bruin gebakken worden op een matig-hoog vuurtje, de geitenkaas, eieren en melk tot een egaal mengsel.
Voeg nu de kerrie en tijm toe aan de champignons, breng het op smaak met voldoende zout en peper en schep het geheel nog eens goed om, alvorens je het van het vuur haalt.
Kwast nu heel voorzichtig de vellen filodeeg in met wat olie (of gebruik handige bakspray!), en bekleed hiermee heel voorzichtig (ingevette kant naar beneden) de taartvorm. Begin met 4 vellen om de hele binnenkant van de vorm te bekleden. Leg hier overheen een tweede laag, maar nu met 3 vellen, zodat er 1 overblijft. Zorg dat er voldoende filodeeg over de randen hangt, zodat je deze flappen na het vullen dicht kunt vouwen.
Schep de inhoud van de pan in de met filodeeg bedekte taartvorm, en giet het ei-kaasmengsel erover. Plet de pecannoten in  grove stukken en verdeel deze in de vorm. Leg het laatste vel filodeeg in het midden van de vorm en vouw de flappen dicht.
Zet de vorm voor ca. 20-30 minuten in de oven, tot het een een goudachtig kleurtje gekregen heeft.

Eet smakelijk!

27-10-2015

Herfstige ovenschotel met boontjes, appel, gehakt en aardappelpuree


Zo, vandaag was het wel weer eens tijd voor aardappel op het menu... Ik zit blijkbaar in een langdurige ik-heb-zin-in-herfstachtig-eten-periode. Alle ingrediënten van dit recept passen mooi in dit plaatje. Ik heb er een ovenschotel van gemaakt, maar het kan natuurlijk ook prima zonder oven.

2-3 Personen:
275 g sperziebonen
1 appel
275 g gehakt
6 aardappelen
melk (+- 150 ml)
1 kruidnageltje

Vervarm de oven voor op 180'C.
Dop de sperziebonen en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Schil de aardappelen en kook deze in een pan met zout water voor ca. 18 minuten.
Verhit wat bakvet in een pan en rul hierin het gehakt met zout, peper en het kruidnageltje.
Snijd intussen de appel in blokjes en voeg deze als het gehakt gaar is toe aan de pan, schep het goed om en zet het vuur wat lager.
Giet nu de aardappelen af en stamp het met een scheut melk tot een mooie puree met eventueel een klontje boter.
Schep nadat je het kruidnageltje uit de pan gevist hebt, het gehakt in een ingevette ovenschaal en dek het af met de puree.
Zet de schotel voor ca. 20 minuten in de oven.
Dien de ovenschotel op met eventueel wat kaneel erover en zeker wat appelmoes ernaast.

Eet smakelijk!

Gnocchi-ovenschotel met braadworst en paddenstoelen


Hè, super vervelend. Nu de klok een uur is teruggezet afgelopen weekend is het ook een uur eerder donker. Hoewel ik meer redenen heb die ervoor zorgen dat ik dat wél leuk vind, is het toch wel vervelend dat ik nu niet meer goed met mijn mobiele camera kan vastleggen hoe lekker de recepten eruitzien... Haha! Het is ook wel een beetje triest dat ik de foto's überhaupt met mijn telefoon maak misschien, maar dat scheel mijzelf weinig over het algemeen. Ik kan beloven dat het hoe dan ook erg lekker was.
Nou goed dan. Vanavond stond er weer een heerlijk herfstachtig maaltje op het menu en het was weer smullen. We hadden nog een flesje kookroom staan en een braadworst liggen die het beide geen 3 dagen meer uit zouden houden. Tijd om dus wat lekkers mee te verzinnen en dit receptje is waar ik mee op kwam. Het enige dat ik niet in huis had waren de gnocchi en de paddenstoelen, ideaal dus.

2 personen:
100-125 g braadworst (of spekjes)
225 g kastanjechampignons en paddenstoelen mix (wilde '', shiitake)
250 g gnocchi
0,5 ui
1 knoflookteentje
12 g bloem
100 ml kookroom
150 g artisjokharten (uitgelekt)
tijm

Verwarm de oven voor op 175'C en vet een ovenschaal in
Snijd de braadworst, snipper de ui en snijd het knoflookteentje fijn. Verhit wat olie in een ruime pan en bak hierin eerst de knoflook en de uisnippers, en voeg na een minuutje of twee de worst toe.
Zet de gnocchi in een pannetje met water en zout op het vuur en kook deze in twee minuten gaar en laat het uitlekken.
Snijd ondertussen de champignons, paddenstoelen en artisjokharten.
Voeg de champignons en paddenstoelen toe aan de pan met de worst en bak het voor twee minuten even goed mee.
Voeg dan de bloem toe, roer dit goed om en voeg dan de artisjokharten, kookroom en uitgelekte gnocchi toe. Roer het goed door en breng het op smaak met een klein beetje grove peper en wat tijm.
Schep nu de pan-inhoud in de ovenvorm en zet deze in de oven. In ca. 20-25 minuten is de ovenschotel klaar.

Eet smakelijk!

19-10-2015

Kikkererwten linzensoep



Ik ben vandaag de hele dag alleen thuis... Ik vind het helemaal niet leuk om alleen te eten, dus om er toch nog enigszins van te genieten dat het moet, probeer ik het koken in elk geval spannend te houden. Het is natuurlijk gemakkelijk om voor een snelle hap te kiezen, maar ik ben blij dat vanavond niet gedaan te hebben:

2 personen:
0,5 ui
1 stengel selderij
1 wortel
130 g rode linzen (uitgelekt, zonder vocht) *
120 g kikkererwten (uitgelekt, zonder vocht)
mespunt korianderpoeder (djahé)
0,75 tl komijnpoeder
ca. twee snufjes kaneel
1 grote knoflookteen
evt. een beetje chilipeper
200 g tomatenblokjes uit blik
450 ml groentebouillon
citroen

Snipper de ui, pers het teentje knoflook uit en snijd de wortel en de selderij in stukjes. 
Verhit olie in een ruime pan en fruit de hiervoor genoemde ingrediënten samen voor 2 á 3 minuten op een laag vuurtje. Als het een beetje lijkt aan te bakken of kleverig wordt, voeg je wat druppels water toe.
Schep nu de linzen, tomatenstukjes en uitgelekte kikkererwten in de pan. Roer vervolgens de kruiden er goed door, tot het gelijk verdeeld is over de inhoud van de pan.
Voeg tot slot de groentebouillon toe, breng het aan de kook en laat het nog zo'n 10-15 minuten doorpruttelen. 
Pureer de soep licht, zodat hij nog wel wat structuur houdt, proef, en voeg indien gewenst nog wat zout of extra kruiden toe.
Dien de soep op met naan- of stokbrood, en wat citroensap ernaast, zodat iedereen dat zelf naar smaak toe kan voegen.

Eet smakelijk!


* Indien je droge linzen gebruikt, gebruik dan 65 g en kook het in 130 ml water
* Verdeel er evt. wat verse blaadjes selderij over, dat ziet er leuk uit :)
* Voeg evt. een snuf kerrie toe. Hoewel dit de smaak erg veranderd, kan dit een leuke en lekkere afwisseling zijn.

18-10-2015

Tagliatelle met doperwten en romige gehaktsaus


Pastatijd! Dit was een erg smakelijke maaltijd! Het enige dat miste is 60 g champignons in ons maaltje. Blijkbaar had de marktmeneer niet helemaal goed gemeten, want er zat minder in het zakje dan ik besteld had. Kan gebeuren natuurlijk, maar een volgende keer gebruik ik wel gewoon 125 g, ik ben er veel te gek op...

(Ja, je ziet het...
bij mij is het vaak de vulling met pasta,
in plaats van andersom)
2-3 personen:
200 g gehakt
2 knoflookteentjes
125 g kastanjechampignons
250 g doperwten (uitgelekt)
80 ml kookroom

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Pers het knoflookteentje en fruit deze voor 1 minuut in een koekenpan met een scheutje hete olie. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze in enkele minuten rul.
Maak tijdens het rullen van het gehakt de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Voeg deze toe aan het gehakt en bak het samen voor ongeveer een minuut.
Voeg nu de kookroom, gevolgd door de doperwten toe, en warm het geheel nog zo'n 5 minuten op een matig vuurtje door.
Breng de saus op smaak met zout en peper en giet de pasta af.

Klaar is kees!


* Wissel de doperwten af met een andere groente, zoals spinazie of snijbonen

Hete bliksem ovenschotel

Het heeft nu inmiddels echt geen zin meer om te ontkennen dat de warme dagen voorbij zijn, en dat het vol op herfst is! Helemaal niet erg als je het mij vraagt... Ik denk dat ik koukleum nummer 1 van Nederland ben, maar desondanks geniet ik erg van dit seizoen. Heel cliché vind ik het heerlijk dat het buiten zo kleurrijk is. En ook de kou heeft toch stiekem wat gezelligs. Het is nu nog heel 'helder' koud. En, het is nu extra fijn om thuis te komen waar het warm is, onder een dekentje te kruipen, kopjes koffie te drinken en de kaarsjes aan te doen.
Óók vind ik het heerlijk dat het nu weer tijd is voor herfstachtige ingrediënten en gerechten! De tijd van kaneel, stoofpotjes en pompoen is in volle gang! Helaas heb ik niet een erg duidelijke foto kunnen maken. Dat kwam omdat ik er wat gezelligs van wilde maken gisteravond. Lekker de kaarsjes aan, een wijntje en SUPER hard genieten van de heerlijke hete bliksem uit de oven :) !

2-3 personen
6 flinke aardappelen
2 zoete appels
1 zuur appeltje
1 kleine ui
250 g gehakt
melk
boter
suiker
peper, zout & kaneel

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout.
Snipper de ui en fruit deze glazig en voeg het gehakt eraan toe. Breng dit op smaak met voldoende zout en peper en een heel klein snufje kaneel.
Schil vervolgens de appels en houd een halve zoete apart. Snijd de halve appel in heel dunne plakken en snijd de andere 2,5 appels in blokjes. Stoof deze gaar in een pan met een klein laagje water met een beetje suiker naar smaak, en de deksel op de pan.
Verwarm de oven voor op 200'C en vet een ovenschaal in.
Giet de aardappels af en stamp deze met een scheutje melk tot een puree. Giet de appels als ze zacht gestoomd zijn af en roer ze door de aardappelpuree.
Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal en schep daar bovenop de puree. Leg hier bovenop de appelschijven, doe hier eventueel een beetje boter over, en verdeel er heel licht wat kaneel over.
Zet de schaal voor ca. 20 minuten in de oven.

11-10-2015

Penne met romige hamsaus met artisjokharten


Artisjokharten zijn een uiterst gezond ingrediënt, en wordt ook al als zodanig sinds de middeleeuwen geïnterpreteerd. Ze zitten vol vezels, mineralen en vitaminen. Ze bevorderen onder andere de gemoedstoestand, spijsvertering, en voor mij nog wel het belangrijkst: de bloedsuiker. Gezien ik de laatste tijd een beetje met mij diabetes aan het klungelen ben, was het een zeer welkom ingrediënt in deze heerlijke pasta maaltijd!

2 personen:
blik artisjokharten
1 knoflookteentje
100 g hamblokjes
halve ui
tijm
65 g zuivelspread

Verhit een scheut bakvet in een koekenpan en snipper intussen de ui en snijd de knoflook fijn. Als het bakvet heet is bak je de knoflook en het uitje, en voeg je de ham toe.
Terwijl dit op een matig uurtje aan het bakken is bereid je de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal terwijl ook dit aan het gaar worden is de artisjokharten uit het blik, en bewaar het vocht waar het in zat. Snijd de artisjokharten in stukken en voeg deze bij de ham en de ui in de pan.
Voeg tot slot de zuivelspread toe, en leng de saus aan met het vocht van de artisjokharten. Indien de saus hierdoor te zurig wordt voor je smaak, kun je het ook aanlengen met wat kookvocht van de pasta.
Breng de saus op smaak met peper.
Dien de penne met de saus op, en maak het af met wat tijm.

Bon appetite!

09-10-2015

Gezonde, rijkgevulde spaghetti bolognese speciale


Gezien we de afgelopen dagen flink wat restjes hadden opgespaard was het tijd er wat weg te werken. Zo min mogelijk weggooien blijft een belangrijk principe wat mij betreft! De meeste restjes waren perfect voor een bolognese saus. In plaats van selderij werd het alleen selderijblad, en ook de (gepelde) tomaten ontbreken. Maar, als dit dan niet een bolognese saus genoemd mag worden, heb ik liever geen spaghetti bolognese, maar spaghetti ala onderstaand bereid!

2-3 personen:
1/4 courgette
35 g tomatenpuree
250 g pastasaus
1 kruidnagel
4 jeneverbessen
witte wijn(-azijn/azijn)
0,5 ui
1 knoflookteen
stengels bladselderij
200 g gehakt
140 g spaghetti
50 g wortel

Snijd de courgette in plakken en snijd deze in vieren. Snipper de ui en snijd enkel de stengels van de bladselderij in korte reepjes. Snijd tot slot de wortel in kleine blokjes en pers de knoflook fijn.
Verhit nu wat olie in de pan en begin met het bakken van de ui en knoflook. Voeg na ca. een minuutje de overige groentes toe en zorg dat ze goed, maar zacht gebakken worden.
Voeg nu het gehakt toe en bak het gaar. Pas als het gaar is breng je het op smaak met wat zout, de jeneverbessen en de kruidnagel. Voeg als laatste peper toe, zodat deze niet bitter wordt.
Vervolgens voeg je de pastasaus en tomatenpuree toe, samen met een scheut witte wijn, witte wijnazijn of azijn.
Terwijl dit op een matig vuurtje doorpruttelt kook je de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als de pasta bijna klaar is vis je de kruidnagel en de jeneverbessen uit de pan, giet je de pasta af en dien je beide op met eventueel wat geraspte kaas ernaast!


04-10-2015

Shoarma stroganoff met aardappelpartjes




4 personen:
500 g shoarmavlees
1 paprika mix (1 rode, 1 groene, 1 gele)
1 knoflookteentje
70 g tomatenpuree
1 grote ui
140 g zuivelspread
aardappelpartjes/aardappelen

Snijd indien je gewone aardappelen gebruikt deze in vieren, in de vorm van aardappelpartjes. Verhit dan een scheut olie in een koekenpan en bak ze goudbruin.
Verhit dan in een tweede pan een scheut olie en bak hierin de shoarma.
Snijd intussen de uien en knoflook fijn en de paprika's in reepjes en voeg deze toe aan de shoarma. Bak het samen voor ongeveer drie minuten en voeg dan de tomatenpuree toe.
Voeg tot slot de zuivelspread toe en laat het geheel nog enkele minuten doorkoken.
Breng de stroganoff op smaak met zout en peper en dien het op met de aardappelpartjes.

Eet smakelijk!

02-10-2015

Stoof van tuinbonen en andere groenten met braadworst in een heerlijke saus

De man des huizes had de wens weer eens tuinbonen te eten. Dat vond ook ik een goed idee. Ik had alleen niet zo'n trek in tuinbonen met aardappelen en een stuk vlees, en daarbij was dat ook niet praktisch gezien er van alles in huis was dat we beter vroeger dan later konden gebruiken. Ik heb goed nagedacht en kwam met dit idee. Het was ontzettend lekker, en above all: vriendlief was onder de indruk en heeft gesmuld!

2 personen:
80 g wortel
220 g tuinbonen
200 g aan braadworst
0,5 courgette a 130 g
aardappelen
rode wijn(azijn)
8 el tomatensaus a 160 g
komijn

Snijd de braadworsten in plakken van een kleine centimeter, verdeel deze weer in vier stukken en bak ze in wat olijfolie in een ruime pan met wat zout en peper.
Snijd vervolgens de courgette in gehalveerde plakken en de wortel in plakjes.
Schil ook de aardappels (of laat het schilletje lekker zitten...) en snijd ze door de helft. Zet een pan op het vuur en kook hierin de aardappels met zout in ca. 16 gaar en zacht.
Voeg de courgette toe aan de worst en de wortelplakjes aan de pan met aardappelen.
Na 5 minuten de courgette mee te hebben gebakken voeg je de uitgelekte tuinbonen toe.
Breng het geheel op smaak met zout, peper en komijn. Er mag aardig wat komijn door, pas de hoeveelheid aan tot je tevreden bent.
Voeg vervolgens ook de tomatensaus toe met een scheutje rode wijn(azijn) en laat het geheel voor 15 minuten met de deksel op de pan doorpruttelen.
Als de aardappels en wortelplakjes gaar zijn giet je ze af en roer je de wortelplakjes door de pan met worst, groente en saus.

Dien op en eet smakelijk!

Maaltijdsalade: ham en kaas met pecannoten


Ik ben van kinds af aan al een konijn als het op salade aankomt. Een van mijn lievelings avondmalen thuis was dan ook salade met gebakken aardappeltjes. Een paar jaar terug was ik verzot op maaltijdsalades uit de supermarkt, maar die liefhebberij is afgenomen. Nu had ik er dan laatst toch een gekocht omdat ik een avond alleen zou zijn, maar wel heel druk met andere zaken. Toen raakte ik geïnspireerd om het zelf eens na te maken.
Ik deed dat eerder ook vaak. Ik heb vrijwel alle maaltijdsalades uit de supermarkt die ik lekker vind al eens zelf gemaakt. Wel op mijn eigen manier natuurlijk...! Ik vond het heerlijk en lekkerder dan uit een bakje. Het is toch verser en je weet precies wat je eet.

2 personen:
220 g ijsbergsla gemengd
115 g droge penne
100 g honing-mosterdressing (azijn + honing + mosterd + zwarte peper + zout)
80 g hamblokjes
80 g kaas(-blokjes)
70 g komkommer
65 g zoete appel
3 el pecannoten

Kook allereerst de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, je wil immers geen warme pasta door je verse en frisse salade (kook het bij voorkeur zelfs al in de ochtend/middag of dag ervoor en zet het met de deksel op de pan en een klein laagje water in de koelkast).
Snijd de appel in blokjes, de komkommer in plakjes die je weer door vieren snijdt, de kaas in blokjes en hak de noten fijn.
Ten slotte hussel je of alles gelijk door elkaar of dien je het in lagen op om het er leuk uit te laten zien.

Eet smakelijk!!

Simpele linzenstoof met vis en chorizo


Ik was tot op heden niet erg bekend met linzen. Mijn beste vriend van vroeger is van Turkse afkomst, en zijn moeder kon héérlijk koken. Ik kan mij herinneren dat ze toen wel eens linzen maakte en dat ik dat enorm lekker vond. Daar is inmiddels jaren overheen gegaan. Enkele maanden terug kreeg ik in een mediterraans restaurantje een soep van het huis: linzensoep. Ik herinnerde me gelijk dat ik hier eerder gek op was en ik wist dat ik er zelf ook maar eens mee aan de slag moest. Daar is dus weer een tijdje overheen gegaan, maar gisteravond was het dan toch zo ver. Ik koos ervoor om het niet al te ingewikkeld te maken voor een eerste keer. Ik ben ook niet overtuigd dat hoe ingewikkelder een gerecht bereiden is, hoe lekkerder het smaakt, dus dat kwam goed uit. Het is een heerlijke stoof geworden met kabeljauw en ik ben meer dan tevreden met het resultaat.

2 personen:
60 g chorizo
130 g rode linzen
1 kleine ui
0,5 rode paprika
0,5 gele paprika
200 g kabeljauwfilets
400 g gepelde tomaten
verse platte peterselie
eventueel komijn en ketoembar
eventueel 0,5 pepertje

Zet een pannetje op het vuur met 260 ml water, een beetje zout en kook hierin rustig de linzen in ca. 12 minuten gaar.
Snijd de chorizo in stukjes en bak ze in een ruime (stoof-)pan. Ontdoe dan het pepertje van de zaadlijsten, snijd hem heel fijn en voeg het aan de chorizo toe.
Snijd intussen terwijl dit aan het bakken is, de ui en de paprika's en voeg deze daarna aan de chorizo toe.
Bak ze voor ongeveer 5 minuten mee en voeg vervolgens de gepelde tomaten toe.
Breng de linzen op smaak met een klein snufje komijn en eventueel wat ketoembar toe en schep ze dan bij de andere pan in.
Snijd tot slot de vis in stukken, roer deze door de pan en dek deze af voor ca. 10 minuten.
Terwijl de vis gaar-stoomt hak je de peterselie fijn.
Dien de linzen stoof op met de fijngehakte peterselie en val aan!