04-03-16

Smeuïge preistamppot speciaal met vissticks


Oorspronkelijk was ik niet van plan dit recept te delen, maar nadat het zo in de smaak gevallen was en op aanraden typ ik het toch maar uit.
Deze stamppot heeft zijn 'unieke' smaak te danken aan de combinatie van de diverse smaken. Door de gewone aardappelen voor de helft te vervangen door zoete blanke aardappelen is er heel licht wat zoets te proeven. De mosterd gaat goed samen met zowel prei, als met vis, en prei en vis op zich zijn ook al een heerlijke combinatie.
Kortom een simpele stamppot met een diepe smaak!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 g zoete blanke aardappelen
- 275 g kruimige aardappelen
- 1 1/2 prei
- 1/2 ui
- 1 el mosterd
- vissticks
- 2 el gehakte peterselie

Bereid de vissticks volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd rekening met de bereidingstijd ten opzichte van de tijd die stamppot nodig heeft. (20-30 minuten totaal).
Schil de aardappelen en snijd ze in blokken van gelijke grootte.
Zet de geschilde aardappelen op in een pan met voldoende water en wat zout en kook ze in 20 minuten gaar.
Snijd de prei in halve ringen. Snijd ook zoveel mogelijk van het groene deel op. Telkens als de buitenste bladeren losvallen (dit zijn de drogere, oudere delen), gooi je deze weg. Was de gesneden prei en snipper de halve ui.
Leg de groenten, halverwege de kooktijd (na 10 minuten) van de aardappelen, er boven op.
Giet de pan na de laatste 10 minuten af en vang het kookvocht op.
Stamp het geheel goed door elkaar en voeg scheutje voor scheutje wat kookvocht toe tot het smeuïg genoeg naar smaak is.
Breng het op smaak met peper en roer de peterselie en mosterd goed door de stamppot heen.
Dien het op met de vissticks en geniet!