10-04-16

Karamel cheesecake van Hüttenkäse met speculaasbodem

Sommigen gaan stappen op zaterdagavond, wij besloten vanavond een taart te bakken, en wel een met Hüttenkäse. Over het algemeen worden cheesecakes met roomkaas en zo gemaakt, maar ik wilde het wel eens een poging wagen met Hüttenkäse for a change, is toch aanzienlijk minder ongezond. 


Om het gezonde dan ook een beetje te behouden, gebruikten we honing en dadels in plaats van suiker. Vergis je echter niet. Op vele blogs worden honing en siropen de hemel in geprezen als heilige suikervervangers. Suiker, in wat voor vorm dan ook, is en blijft echter dezelfde ongezonde eigenschappen houden. Je lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier. Jaja, natuurlijk is suiker niet per definitie ongezond. We hebben het zelfs in bepaalde mate nodig elke dag. Deze aanbevolen hoeveelheid is echter maar 20-25 gram. Niet zo veel dus. Wat overigens wel zo is, is dat de niet-geraffineerde suikers meer voedingsstoffen bevatten dan gewone witte suiker en dat is natuurlijk een pluspunt.
De conclusie wat betreft de suiker-inname is dan ook voor ieders eigen afweging. Ik zelf voeg werkelijk nooit witte suiker toe als ik kook of bak (de speculaasjes in dit recept heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt, haha). Vanaf mijn eerste levensjaar heb ik al diabetes type 1, ben er dus ook mee opgegroeid en heb er weinig moeite mee. Dit lijkt een beetje af te wijken van de gemiddelde food-blogger, die aspertaam, natrena en dergelijke sterk afkeurt. Ieder zal dan ook zelf moeten bepalen hoe sterk zaken als smaak, gezondheid en andere principes mee wegen, maar welke suikers je dan ook mag eten, doe het bij voorkeur met mate!

De bodem
- 250 g speculaas
- 70 g boter

De vulling
- 750 g Hüttenkäse
- 1 tl vanille
- 1 tl kaneel
- 10 blaadjes gelatine
- 75 g honing

De topping
- 75 g dadels
- 1/2 citroensap
- 1/4 tl zeezout
- 1/2 tl vanille

  • Week allereerst de dadels in een kom met koud water, zet de oven op 180 graden en vet een springvorm in.
  • Maal de speculaasjes fijn en meng ze met de boter. Verdeel dit mengsel evenredig over de bodem van de vorm en bak de bodem in 15 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  • Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water.
  • Mix de Hüttenkäse in de keukenmachine tot een glad mengsel en voeg vervolgens de honing, het kaneel en de vanille toe. 
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze met zo min mogelijk kokend water tot ze volledig opgelost zijn. Roer dit vervolgens door de Hüttenkäse en zorg dat alles goed door elkaar gemengd is. Schep het mengsel in de springvorm en zet het in de koelkast.
  • Als de dadels een uur in het water hebben gestaan haal je ze uit het water (wel bewaren!) en pureer je ze met alle andere ingrediënten tot een glad mengsel. Voeg dan lepel voor lepel weekwater toe tot het een stevige, maar vloeibare karamelsaus geworden is. 
  • Haal de cheesecake uit de koelkast en verdeel de karamel erover. Zet hem dan terug in de koelkast tot de taart er in totaal tenminste 4 uur in heeft gestaan.