29-04-16

Volkoren zoete eierkoeken


Deze eierkoeken zijn misschien niet zo mooi als een eierkoek uit de supermarkt, maar qua smaak zal je zeker niet teleurgesteld zijn. Ze zijn heerlijk zoet met een vleugje vanille en luchtig aan de binnenkant.
Ik kocht van de week per ongeluk een pak volkoren meel in plaats van normaal bakmeel. Zo'n vergissing resulteert al snel in een vergeten aankoop die uiteindelijk in de prullenbak belandt, maar dat was ik niet van plan te laten gebeuren en besloot een poging aan volkoren eierkoeken te wagen.
Ik maakte 6 kleinere eierkoeken en had de grootste moeite er een paar voor mijn vriend te bewaren die de hele dag moest werken... Succes met ervan afblijven!

Ingrediënten voor 4 grote / 6 kleinere eierkoeken:
- 50 g volkoren tarwemeel
- 40 g suiker
- 1/2 tl vanille
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1 ei
- 1/4 tl zout

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Splits het ei en klop het eiwit met het bakpoeder en de suiker tot er pieken ontstaan en roer dan heel voorzichtig het eigeel en de vanille erdoor.
  • Zeef in een andere kom alle droge ingrediënten. Spatel nu heel voorzichtig het eimengsel door de droge ingrediënten. Doe dit zo rustig mogelijk en probeer het niet te lang te doen, anders gaat de luchtigheid verloren.
  • Schep 4 of 6 hoopjes beslag op het bakvel en bak de koeken in 12-14 minuten gaar in de oven.

*Een eierkoek (1/6) geeft 67 calorieën en 12 koolhydraten.