06-11-16

Quiche met paddenstoelen, artisjokharten en geitenkaas


Quiche is een van mijn favoriete diner opties. Het leuke is dat je erin kunt doen wat je maar wil. Deze quiche is gericht op seizoensingrediënten, zoals tijm, paddenstoelen en artisjokharten. Omdat quiche over het algemeen vrij zware ingrediënten heeft, zoals bladerdeeg, kaas, spekjes, etc., is het altijd slim om er een salade naast te geven, zodat je je niet vol hoeft te eten met alleen maar quiche. Tevens is deze quiche relatief licht vanwege de hamblokjes in plaats van spekjes en de ricotta en geitenkaas in plaats van 48+ kaas. Daarbij: zoals ik eerder al eens schreef, zijn artisjokharten heel goed voor mensen met diabetes. Ik vond dat het, mede daarom (maar ze zijn sowieso ook er lekker), wel weer eens tijd werd om artisjokharten te eten. Op naar het recept...!

Ingrediënten voor 6-8 punten:
- 5 plakjes bladerdeeg
- 150 g hamblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 250 g paddenstoelen/champignons
- 240 g artisjokharten, uitgelekt
- 200 g ricotta
- 125 g zachte geitenkaas
- 4 eieren
- 1/4 tl tijm
- 1/4 tl zout
- snuf peper uit de pepermolen


  • Verwarm de oven voor op 200 ºC, vet de springvorm in en bekleed de binnenkant met het bladerdeeg. 
  • Snijd de paddenstoelen in plakjes en de artisjokharten in stukjes en hak de knoflook fijn. 
  • Verhit de olie in een pan en bak de knoflook 2 minuten aan. Voeg dan de paddenstoelen en de tijm toe, en bak het geheel voor 5 minuten, tot de paddenstoelen zachter worden.
  • Voeg ten slotte de hamblokjes en de artisjokharten toe, roer het goed door en schep de pan leeg in de springvorm.
  • Roer de ricotta los met de geitenkaas, eieren, zout en een snuf peper, en schenk dit in de vorm.
  • Sla de vorm een paar keer op het aanrecht, zodat de vloeibare vulling wat zakt, en het lucht in belletjes vrijkomt aan het oppervlak. Verdeel eventueel nog wat geraspte kaas over de vorm, en bak de quiche in circa 35 minuten gaar.