31-01-2016

Plaattaart van witte kool met kip en spek


Van de week aten we deze OVEN-heerlijke gevulde pannenkoeken met witte kool en satégehakt, en gezien hiervoor niet een hele kool nodig is, lag er dus nog een halve zonder doeleinde te wachten.
Om ook het bladerdeeg op te maken kwam ik met dit idee. Het is eigenlijk een combinatie van een pizza en een hartige taart geworden.
Het leuke is dat er eindeloos met dit idee te variëren valt. Zo kun je het natuurlijk als nog omtoveren tot een quiche door een taartvorm te gebruiken, en een vulling van eieren, crème fraîche en kaas erover te schenken voor het de oven ingaat. Ook kun je de kip en spekjes vervangen door shoarma, en het opdienen met knoflooksaus. Inspiratie zat dus...
We hebben echt heerlijk gegeten, hoe je het ook noemen wilt.

Ingrediënten voor 2 personen:
50 g spekreepjes
1/2 ui
275 g witte kool
4 plakjes bladerdeeg
150 g kipfilet 
1-2 el zuivelspread / crème fraîche
eventueel: geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden en laat het bladerdeeg ontdooien.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, en leg het bladerdeeg erop. Zorg ervoor dat de overlappende naden goed zijn aangedrukt.
Bestrijk het bladerdeeg met de zuivelspread / crème fraîche.
Snijd de kip in grote dobbelstenen, snipper de ui en snijd de witte kool in repen.
Bak in een droge koekenpan de spekreepjes. Voeg na 2 minuten als er wat vet is vrijgekomen de kip en de uisnippers toe. Voeg indien het nodig is toch wat extra bakvet toe, en breng het op smaak met zout en peper.
Voeg tenslotte de kool toe en roerbak deze voor nog zeker zo'n 6 minuten mee.
Prik een aantal gaatjes in het bladerdeeg en schep het koolmengsel erover. Zorg dat er een rand van 1 cm bladerdeeg zichtbaar blijft, en vouw deze naar binnen toe. Strooi eventueel wat geraspte kaas over de taart en bak hem in het midden van de oven gaar in 30-35 minuten tot hij goud-bruinig kleurt.
Dek voor een optimaal resultaat de plaattaart de laatste 5 minuten af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk

30-01-2016

Bonensoep met cervelaatworst


Gezien wij een tweekoppig huishouden hebben, is er na het koken vaak wel een pot van iets, verse groente of wat vlees dat niet gebruikt is overgebleven. Over het algemeen lukt het me vrij aardig om dit dan binnen 1-2 dagen op te maken in een ander gerecht. Van afgelopen week was er nog passata, een halve ui, kidneybonen en zwarte bonen, een stuk wortel over en wat crème fraîche over.
Vandaag at ik alleen en had ik mezelf voorgenomen alles op te maken aan wat ik voor mezelf zou klaarmaken. Passata wordt over het algemeen niet echt in soep gebruikt, maar ik wilde het wel eens proberen, gezien ik zin had in een pittige bonensoep. Toch maar eens kijken of daar een succesverhaal van te maken was dus...
Ik kocht enkel een stuk cervelaatworst (gezien die restjes ook wel op komen zonder die in een ander gerecht te verwerken, haha), en gebruikte wat verse peterselie en crème fraîche uit de la en koelkast voor erbij. Geraspte kaas zou ook erg goed gaan, maar ik heb me van de week al een paar keer behoorlijk misdragen wat betreft snaaien, dus ik wilde een beetje rustig aan doen vandaag...

Ingrediënten voor 2 porties:
90 g kidneybonen
165 g zwarte bonen
200 g passata
1 wortel
1/2 ui
40 g cervelaatworst
1/2 runderbouillonblokje (250 ml)
1 pepertje (of 1/2 tl chili vlokken)
1 teentje knoflook (of 1/3 tl knoflook)

* Eventueel erbij: geraspte kaas, crème fraîche, verse peterselie, tortillachips, stokbrood

Maak de wortel schoon, snijd hem in kleine blokjes, pers het knoflookteentje en snipper de ui en het pepertje (voor een extra pittige soep laat je de zaadjes zitten.
Verhit wat olie in een braadpan en bak hierin kort de wortelblokjes, knoflook en uisnippers.
Voeg de bouillon toe en kook de wortel in ongeveer 8 minuten op een hoog vuur met de deksel op de pan zacht.
Laat de bonen uitlekken en voeg deze samen met de passata en het pepertje toe aan de pan en draai het vuur zachter. Breng het geheel op smaak met zout en peper (en eventueel de kruiden als je die i.p.v. het knoflookteentje en pepertje gebruikt).
Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel nog eens 10 minuten zachtjes door pruttelen.
Snijd intussen de cervelaatworst ter grote van spekblokjes en voeg ook deze toe aan de pan.
Na 5 minuten is de soep klaar. Eet smakelijk!


* Als je voorkeur uitgaat naar een wat dunnere soep, kun je altijd halverwege een scheut water extra toevoegen. Proef dan wel even of het nodig is om opnieuw op smaak  te brengen met wat zout, peper en extra kruiden.
* Is het juist te dun? Laat de soep dan even zonder deksel verder koken, zodat er wat vocht kan verdampen.
* Heb je wat langer de tijd? Laat de soep dan ook wat langer opstaan, dan trekken de ingrediënten wat beter in de soep.

28-01-2016

Snelle zwarte bonen chili


Tijd voor een simpele chili. We zijn de hele week, correctie, de hele ganse maand beide gigantisch druk geweest. Hoewel ik het belangrijk vind om toch tijd en aandacht aan een goede avondmaaltijd te besteden, is het er meerdere keren bij in geschoten. Het hoeft overigens niet altijd veel tijd te kosten, maar gezien ik koken erg leuk vind is dat soms lastig om aan toe te geven. Vandaag is het bewijs van hoe enorm lekker simpel én zelf koken, zonder pakjes kan zijn.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 wortel
1 teentje knoflook
300 g passata
350 g zwarte bonen
200 g kidneybonen
1 rood pepertje
60 g spekjes
2 el ketchup
1/4 tl paprika
Om te serveren: avocado, crème fraîche en (bruine) rijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de wortel in halve plakken en pers het teentje knoflook. Verwijder het stronkje van het pepertje en snijd hem in de lengte door de helft. Verwijder, afhankelijk of je van pittig houdt, de zaadlijsten en snijd beide helften fijn (indien je van pittig houdt, laat je de zaadlijsten en de zaadjes zitten).
Verhit wat olie in een ruime pan en bak hierin de wortel samen met de knoflook en de spekjes.
Voeg na 5 minuten de passata, bonen, ketchup en het fijngesneden pepertje toe. Breng het op smaak met de paprika, zout en peper en laat het voor zo'n 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken.
Dien het op met rijst en geef er eventueel wat crème fraîche en avocado bij.

Eet smakelijk

26-01-2016

Gevulde pannenkoeken met witte kool en satégehakt


Het laatste pannenkoeken recept waarover ik blogde, (gevulde pannenkoeken uit de oven met spinazie, ham en tomatensaus), is alweer een tijd geleden. Dat pannenkoeken recept is bij ons thuis zo geliefd, dat we het al eens 3 keer in 2 1/2 week tijd gegeten hebben.
Mijn voornemen was toen al om te experimenteren met andere manieren om gevulde pannenkoeken te maken. Het heeft even geduurd, maar vanavond was het zo ver, en het is een heel andere versie dan de voorgaande geworden (desalniettemin werkelijk minstens zo verrukkelijk).
Een belangrijke tip voor als je kant en klare pannenkoeken gaat gebruiken: warm ze eerst even voor, anders gaan ze geheid breken...
Ik heb mijn inspiratie uit een uit allerhande blaadje opgedaan, en dat resulteerde in het volgende:


Ingrediënten voor 2 personen:
4 pannenkoeken (niet te klein)
150 g gehakt
300 g witte kool
1 1/2 el pindakaas 
1 el ketjap
1 tl sambal
geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snijd de kool in repen en bak ondertussen het gehakt in een wok met wat olijfolie rul.
Breng het gehakt op smaak met zout en peper en bak vervolgens de kool mee.
Voeg na enkele minuten een scheut water toe (ca. 50 ml), en stoof de kool in 5 minuten gaar.
Voeg de pindakaas, ketjap en sambal toe, en breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg eventueel als dat nodig is wat extra water toe om de saus wat fijner te maken.
Verdeel de pan-inhoud over de pannenkoeken, rol ze op en leg ze in een ovenbestendige schaal, of simpelweg op een beklede of ingevette bakplaat.
Strooi de kaas erover en zet het voor 7 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is.

Eet smakelijk


* Alle gevulde pannenkoek-recepten zijn te vinden onder de tag 'gevulde pannenkoeken', in het trefwoorden menu aan de rechterkant

25-01-2016

Boerenkool quiche


Wij zijn beide gek op boerenkool en al het andere dat met stamppot te maken heeft. Om nou elke dag stamppot te eten... Hoewel ik daar zelf net zo gek op ben als mijn vriend, valt zo'n maaltijd mij toch altijd net wat zwaarder, en daarbij wilde ik wel eens wat anders maken met boerenkool. Een boerenkool maaltijdsalade was mij niet onbekend, nu maar eens kijken of ik een taart in elkaar kon flansen. Hoewel dit ook niet per definitie een lichte maaltijd is, is het wel erg lekker. Je kan altijd kiezen voor de magere versies van de ingrediënten natuurlijk, dat scheelt al een hoop. Gebruik sowieso een kleine taartvorm voor dit recept, anders kom je niet uit met het bladerdeeg.
De volgende keer wil ik wat proberen met boerenkool en pasta. Het lijkt me een uitdaging om daar wat creatiefs en lekkers mee te verzinnen!
* Indien je liever een grote taart maakt, raad ik aan om een beetje met de ingrediënten te spelen. Je kunt in principe alles verdubbelen, met uitzondering van het bladerdeeg, 5-6 plakjes is meer dan voldoende.
* Voeg eens een tl mosterd toe aan het eimengsel
* De zongedroogde tomaatjes kun je gemakkelijk vervangen voor wat uitgebakken spekjes

Ingrediënten voor 2 personen / 1 kleine taart:
3 plakjes bladerdeeg
300 g boerenkool
1 kleine ui
1/2 rookworst (100 g)
75 g zongedroogde tomaten
125 g crème fraîche
50 g geraspte kaas
2 eieren

Verwarm de oven voor op 175 graden, vet een vorm in en laat het bladerdeeg ontdooien.
Snipper de halve ui en bak deze zacht aan.
Kook de boerenkool in ongeveer 20-25 gaar op een laag vuurtje in een pan met water en wat zout. Leg 10 minuten voor het klaar is de rookworst op de boerenkool.
Snijd ondertussen de tomaatjes in stukjes en voeg ze toe aan de karameliserende uisnippers.
Klop de eieren los met de crème fraîche, geraspte kaas en zout en peper.
Verdeel ook de plakjes bladerdeeg in de ovenvorm.
Giet dan de boerenkool af en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Laat het nog even droog-stomen, terwijl je de rookworst in plakken snijdt.
Meng dan de boerenkool met de uisnippers en de tomaatjes. Roer wanneer de boerenkool ietwat afgekoeld is het eimengsel er door, en schep het in de ovenvorm.
Verdeel tot slot evenredig de plakjes worst over het geheel, en bak de taart in circa 35-40 minuten goudbruin in het midden van de oven.
Laat de taart minimaal 5 minuten rusten voor je hem aansnijdt.

Opdienen met wat mosterd op tafel voor de liefhebber,
eet smakelijk!

22-01-2016

Traditionele snert


Ieder huishouden had vroeger zijn eigen manier van erwtensoep maken. Veelal maakte men de soep een dag van te voren klaar, en warmde het de volgende avond op. Pas op dit moment mag erwtensoep snert genoemd worden! Er zijn dus veel manieren van klaarmaken. Tegenwoordig wordt er vaak aardappel gebruikt om de soep wat dikker te maken, en voegt men ook ui toe. Dit zijn overigens twee ingrediënten die van oudsher niet werden gebruikt.
Dit recept van erwtensoep is voor de verandering (wat mijn klaarmaken betreft), een keer zonder spekjes, maar met riblappen. De rookworst is natuurlijk onmisbaar, dus die gaat nergens heen...
Mijn persoonlijke voorkeur gaat absoluut uit naar deze snert. Het rundvlees en het laurierblaadje voegen net dat beetje nostalgie toe, en dat proef je.

Ingrediënten voor 5-6 personen:
- 1 riblap á 225 g
- 2 grote wortels 
- 2 preien
- 400-450 g knolselderij
- 1 grote rookworst
- 300 g spliterwten
- 1-2 laurierblaadjes

  • Spoel de spliterwten goed schoon. Zet vervolgens de schone spliterwten op in een ruime pan met 2l water, het laurierblaadje en de riblap. Laat de erwten in 1 tot 2 uur stuk koken met de deksel op de pan, en schep zo nu en dan het schuim af.
  • Snijd in de tussentijd de wortel in plakken, de prei in halve ringen en de knolselderij in blokjes ter grote van een dobbelsteen. Was de groenten goed schoon.
  • Voeg na 1 tot 2 uur koken de groenten toe en breng het op smaak met aardig wat zout. Laat het samen nog tenminste 1 uur zachtjes doorkoken.
  • Roer de soep goed door en zet het vuur uit. Haal de riblap uit de pan en trek het vlees uiteen met twee vorken. Schep het vlees terug in de pan en verwijder het laurierblaadje.
  • Tip: Laat de soep een nacht staan.
  • Breng de volgende dag de soep op smaak met voldoende grove peper, en warm hem op met de rookworst in de soep met de deksel op de pan.

21-01-2016

Traditionele stamppot boerenkool


Het is waar, bij stamppotten maken kan over het algemeen niet veel dramatisch verkeerd gaan. Overigens kan de smaakvolheid nog al wat verschillen en verschil maken. Ik zelf ben van mening dat er met een oer-Hollands recept niet teveel geknoeid moet worden wat betreft kruiden en extra toevoegingen. Dit is recept voor stamppot boerenkool is precies zoals 'ie naar onze smaak wezen moet!

Ingrediënten voor 2 personen:
600 g aardappelen geschilde
300 g boerenkool
125 g spekjes
1/2 ui
1-1,5 el mosterd
1 rookworst
klontje boter (voor een magere versie voldoet een scheutje melk)
2 el azijn*
(* wij eten van oudsher zilveruitjes bij de boerenkool, gebruik i.p.v. azijn het zuur uit het potje met zilveruitjes)

Schil de aardappelen en halveer ze, hak de boerenkool fijn en snipper de ui.
Doe de aardappelen in een ruime pan en zorg dat de aardappelen onder water staan. Doe wat zout in het water en leg de gehakte boerenkool erop, en daarboven op de rookworst. Doe de deksel op de pan en kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar.
Verhit intussen een koekenpan en bak hierin de spekjes en de uisnippers goed door. Laat het bij voorkeur 10 minuten met de deksel op de pan smoren.
Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Haal de rookworst uit pan en leg deze op zij. Giet het kookvocht af, maar bewaar het. Stamp de aardappelen en de kool grof door elkaar, zonder een puree te maken. Voeg vervolgens voorzichtig scheutjes kookvocht toe om een smeeuige stamppot te krijgen. Voeg nu de boter/melk toe.
Roer de uitgesmoorde spekjes en de uien, de azijn* en mosterd toe en breng het geheel met aardig wat (zwarte) peper en eventueel wat extra zout op smaak.
Dien op met de rookworst en wat zilveruitjes.

EET SMAKELIJK!


- Gebruik voor een vegetarische versie meer ui, en laat de spekjes en de worst weg
- Leuke tip voor restjes: Stamp de boerenkoolstamppot nog fijner, en vorm er balletjes of kroketten van. Paneer ze vervolgens en frituur ze in een frituurpan. Je kunt de (ongepaneerde) balletjes of kroketten ook invriezen. Zo kun je van verschillende stamppotten frituurhapjes maken, en ze serveren met een kwak appelmoes.

19-01-2016

Tagliatelle met broccoli, kip en rode pesto roomsaus


Na een weekendje weg te zijn geweest, en niet uiterst gezond gegeten te hebben was ik wel weer toe aan wat vitamines en een gezond avondmaal.
Ik had ook niet zo'n zin in een intense smaakbom in mijn mond, dus maakte ik lekker wat milds en romigs. Wij aten als pasta tagliatelle erbij.

Ingrediënten voor 2 personen:
1 kleine broccoli
125 g kastanjechampignons
1/2 ui
125 g kookroom
1 grote kipfilet
2 el rode pesto
150 g tagliatelle

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Snijd roosjes van de broccoli en maak het schoon. Kook het 2-3 minuten in water met wat zout. Schep dan de broccoli eruit en kook de pasta in hetzelfde water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dep de kip droog, snijd het in stukjes en snipper de halve ui. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de kip en het ui. Breng het op smaak met zout en peper.
Was de kastanjechampignons, snijd ze in plakjes en voeg ook deze aan de pan toe.
Voeg wanneer de kip gaar is de broccoli toe en schep het gedurende 1 minuut om in de pan.
Voeg tot slot de kookroom en de pesto toe.
Serveer het met de tagliatelle.

Eet smakelijk!

13-01-2016

Pasta met kip, mozzarella en zongedroogde tomaten


Bij deze neem ik graag het genoegen om met alle plezier een van mijn favoriete, en eigen, pasta recepten met jullie te delen. Merkwaardig is het wel een beetje, dat dit recept tot mijn favorieten behoort. Vroeger was ik niet zo dol op mozzarella, in tegendeel, ik sloeg het liever af. Ik vond het altijd een beetje een schande onder de kazen, waar ik juist zo gek op was om de intense kaassmaak. Mozzarella is natuurlijk veel zachter en smaaklozer. Ik ben het echter de laatste jaren steeds meer gaan waarderen. Het is ook voor een groot deel de textuur die het zo smullen maakt. Ik ben in elk geval genezen van mijn mozzarella-afkeur...:

Ingrediënten voor 2 personen:
80 g zongedroogde tomaten (uitlekgewicht)
250 g kipfilet
80 ml kookroom
1 el oregano
1 bol mozzarella
1 tl citroensap
1 knoflookteentje
paprikapoeder
farfalle

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de pezen van de kip, snijd hem in stukken en dep hem droog. Pers/snijd ook de knoflook.
Verhit ca. 1,5 el olie (uit het potje met zongedroogde tomaten) in de pan, en voeg wanneer op temperatuur de kipfilet en het knoflook toe. Bak deze goed aan alle kanten en draai het vuur dan wat lager. Breng de kip op smaak met zout, peper en een paar toefjes paprikapoeder.
Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Voeg als de kip zo goed als gaar is de stukjes toe aan de pan en schep het goed om samen met de oregano.
Giet de kookroom bij de pan en voeg de citroendruppels toe. Proef en voeg eventueel wat extra kruiden toe.
Snijd de mozzarella in stukken ter grote van dobbelstenen en roer het door de pan. Haal wanneer de mozzarella gesmolten, maar nog niet geheel opgenomen is in de saus, de pan van het vuur.

Eet verrukkelijk!

09-01-2016

Pittig stoofvlees met fetakaas

Vandaag is het zaterdag en hoefden we (met uitzondering van boodschappen doen en onze zaterdagmarktroutine) het huis niet uit. De rest van de week zijn we allebei vaak pas na 18:00 thuis. Vandaag was dus een uitstekende dag om iets te maken wat wat langer duurt om te bereiden: stoofvlees NATUURLIJK!
Helaas heb ik deze keer geen foto kunnen maken van het resultaat, maar ik beloof dat ik het nog een keer zal maken, en als nog een foto zal uploaden.

2 Personen:
300 g runderriblappen (zonder pezen)
1/2 runderbouillonblokje
75 g tomatenpuree
1 el oregano
1 gele paprika
1 laurierblaadje
2 el azijn
1 1/2 el olijfolie
chilikruiden
paprika poeder
wat fetakaas

Haal de pezen van het vlees en leg het in een ovenschaal. Schep de stukken goed om het om met het azijn, de olie, de oregano,, een snuf chili en paprikapoeder, wat zout en peper, en laat het 15 minuten intrekken. Verwarm in dit kwartiertje de oven voor op 175 graden.
Voeg na de 15 minuten de tomatenpuree toe en verkruimel het bouillonblokje boven de schaal. Giet water in de schaal tot het vlees bijna helemaal onderstaat. Zet de schaal in de oven en schep het gedurende een uur zo nu en dan om, en voeg telkens als er veel vocht verdampt is een extra scheut water toe.
Snijd de gele paprika en blokjes en voeg deze na een uur toe aan de schaal.
Haal ook het vlees uit de schaal, snijd het in stukken en leg het terug. Zet de schaal terug in de oven en schep het weer gedurende een uur zo nu en dan om en controleer dan ook weer of er nog wat water bij moet.
Haal na een uur de schaal uit de oven en proef de saus. Deze zou vrij dik moeten zijn, en niet te soepel en waterig. Breng deze indien nodig op smaak met nog wat extra zout, peper, oregano, paprika en chili. Zet de schaal nog tenminste (mag ook langer natuurlijk!) in de oven.
Serveer het stoofvlees met witte rijst, en verkruimel de kaas erover.

Bloemkool rösti's (hash browns)

Ik ben dol op ontbijt! Gek genoeg, houd ik niet van ontbijten. Vaak heb ik helemaal geen zin in de morgen om te eten, maar desondanks ben ik gek op de dingen die vooral als ontbijt gegeten worden. Een grote kom Brinta enkel met melk en niks anders, beschuitpap of lekkere havermout met fruit erdoor bijvoorbeeld: mij kun je er voor wakker maken, letterlijk! Gelukkig ook maar, want dat helpt me dus om toch te ontbijten, en dat is gezien mijn diabetes wel zo verstandig.
Gezien we van de week een enorme bloemkool hadden ingeslagen, en ik het mijn lieve vriend niet aan wilde doen om deze helemaal samen op te peuzelen (hij is al een beetje anti), wilde ik graag wat verzinnen voor het deel dat overgebleven was. Ik bakte een enorme bloemkool-pannenkoek voor mezelf, en dat heeft gigantisch goed uitgepakt. Ik heb in geen tijden zo'n heerlijk ontbijt gehad, en ik geniet er dus over het algemeen al erg van.
Je kunt er voor kiezen een beetje geraspte kaas, een gesnipperd (bos-)uitje en/of andere lekkere kruiden toe te voegen natuurlijk.

Voor 1 grote pannenkoek of 4 kleinere rösti's:
150 g bloemkool
2 eieren
knoflookpoeder, zeezout & zwarte peper

Rasp de bloemkool met een kaasrasp en mix dit met het ei, een snuf knoflookpoeder, een snuf zwarte peper, en wat zeezout. Voeg als het wat plakkerig is een heel klein scheutje melk toe.
Verhit een theelepel boter of olie in een pannetje.
Druk als het bakvet heet is de helft van het bloemkool mengsel in de pan tot een pannenkoekje.
De pannenkoek / rösti's moeten goed platgedrukt worden, anders duurt het erg lang voor het gaar wordt en is er in geval van de pannenkoek kans op scheuren bij het omdraaien.
Bak beide zijden voor 3 á 4 minuten, tot ze een goudbruin kleurtje gekregen hebben.
Extra lekker met wat ketchup!

07-01-2016

Makreel in pittige, zoete tomatensaus


Beste recept van 2016 tot nog toe! Jaja, 2016 telt inderdaad nog maar 7 dagen = 7x avondeten, waarvan 5x zelf gekookt... Dat bewijst maar weer, laten we het daar maar op houden! We hebben beide echt enorm genoten. Hoewel we beide van vis houden, eten we het relatief weinig. Dit soort avonden bewijzen maar weer hoe suf dat eigenlijk is...

2 Personen:
140-160 g rijst
1/2 ui
2 tomaten
1 gestoomde makreel 
1/2 el sambal
1 el tomatenketchup
1 el ketjap
1 tl kerrie
250 g sperziebonen (of andere groente naar keuze)

Kook de groenten, en de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de ui en fruit deze in een pan met hete olie voor ca. 3 minuten.
Ontvel de tomaten door het steeltje en groene stukje eruit te snijden. Snijd aan de andere zijde met een scherp mes 2 ondiepe sneeën, zodat er een kruis ontstaat. Dompel ze kort onder in heet water en vervolgens in koud water. Het velletje kun je nu gemakkelijk lostrekken.
Snijd de tomaten in stukjes, draai het vuur laag en voeg de tomaat toe aan de uisnippers.
Voeg de kerrie, sambal, tomatenketchup en ketjap toe en breng het op smaak met wat peper. Bak dit enkele minuten door.
Ontvel de makreel, haal de graatjes eruit en verdeel hem in stukken. Voeg de vis toe aan de pan, roer het heel voorzichtig om en verwarm het geheel even kort door.
Serveren met de rijst en sperzieboontjes!


06-01-2016

Bloemkool met een kaassausje en sappige gehaktballen


Mijn lieve vriend is, zoals ik eerder deze week al blogde, van twee soorten groente niet bepaald een liefhebber: bloemkool en spruitjes. Ik heb me beide als uitdaging voorgenomen. Ik wil het graag zo maken dat hij het ook lekker vindt, en dat de groente ook nog daad werkelijk te herkennen is. De spruitjes uitdaging had ik inmiddels met succes overwonnen! Nu restte de bloemkool nog... Ik koos ervoor om de bloemkool net zo te maken als dat mijn moeder het vroeger thuis maakte, namelijk met een kaassausje, een sappige gehaktbal waar jus van getrokken is en gekookte aardappelen. Dat valt best mee toch?
Houdt echter rekening met de bereidingstijden van de bloemkool, het sausje, de aardappelen en de gehaktballen; het mooiste is natuurlijk als alles gelijktijdig klaar is.
En oja, dit project is ook geslaagd! Hij vond de bloemkool zelfs lekkerder dan de gekookte aardappelen, maar ik moet toegeven, die hadden inderdaad wat langer gemogen. Maar de bloemkool in combinatie met het sausje vielen dan toch wel behoorlijk in de smaak!

2 Personen
1 kleine bloemkool
85 g geraspte kaas
250 ml melk
een vork maizena
450 g aardappelen

Schil en kook de aardappelen gaar in een ruime pan met wat zout.
Maak de bloemkool schoon en snijd de roosjes eraf. Zet ook deze op in een pan (zonder zout) en kook het gaar.
Maak intussen de kaassaus door 200 ml melk te verwarmen en los hierin de geraspte kaas op. Meng met de overige 50 ml een vork maizena en roer deze scheutje voor scheutje bij de rest van het melk en de inmiddels gesmolten kaas, tot het een mooie dikke saus geworden is. Giet tot slot de aardappelen en de bloemkool af. Verplaats de bloemkool eventueel naar een mooie schaal of laat het in de pan zitten, en giet de kaassaus erover. Dien beide pannen op met de gehaktballen en jus.

Voor 3 ballen met jus
350 g gehakt
1 ei
2 beschuiten (of paneermeel)
snuf nootmuskaat, zout, peper
braadboter
eventueel: voor wat meer pit een snufje cayenne peper
eventueel: mosterd, ketjap en/of ketchup voor de jus

Verkruimel de beschuiten fijn boven een kom en meng dit met het gehakt, het ei, zout en peper naar smaak, en een snufje nootmuskaat. Vorm 2 ballen van het mengsel en laat een flinke klont boter smelten in een braadpan op hoog vuur. Schroei hierin de gehaktballen rondom dicht en bruin. Draai het vuur vervolgens zacht en voeg een scheut water toe. Doe de deksel op de pan en laat de ballen in ca. 30 minuten gaar en sappig sudderen.

Eet smakelijk

04-01-2016

Simpele pompoensoep


Gezien ik pompoen al jaren terug heilig verklaard heb, was ik niet van plan om de restjes van de macaroni and cheese die ik met pompoen maakte weg te gooien. In plaats daarvan maakte ik de dag erna deze heerlijke soep ervan. Ik probeerde het zo simpel mogelijk te houden, zodat het zou blijven draaien om de smaak van de pompoen zelf.
Als je grootser wilt uitpakken of er een maaltijdsoep van wilt maken kun je ervoor kiezen er crème fraîche, geraspte kaas, gesnipperd uitje, paprika, croutons, knoflook, mais, kippenvlees, gehaktballetjes of kruiden als komijn, paprika, chili of wat anders aan toe te voegen.

1 Persoon:
200 g pompoen
1 scheut melk a 40 g
150-175 ml kippenbouillon
1 el tomatenpuree a 18 g

Snijd het pompoenvlees in gelijke blokjes en kook het in ongeveer 7 minuten zacht in de kippenbouillon.
Pureer de blokjes en de bouillon samen met een scheut melk en de tomatenpuree tot een egale massa en warm het opnieuw op.
Breng het eventueel nog wat extra op smaak door meer zout en wat peper toe te voegen, en maak het af met wat peterselie.


*De pompoenpitten ga je natuurlijk niet weggooien. Ze zijn heerlijk om zelf te roosteren! Lees hier hoe het moet.

03-01-2016

Gezonde, smeuïge mac and cheese met pompoen


Een van mijn favoriete gerechten uit mijn jeugd is toch wel de macaroni met ham en kaas van mijn moeder. De eerste helft at ik altijd zoals het uit de pan kwam, en de overige helft at ik met een kwak Heinz en soms zelfs extra geraspte kaas. Nu weten we allemaal dat het niet het meest gezonde voedsel is op aarde. Vandaag probeerde ik dus om een minstens zo lekkere en smeuïge macaroni met kaas tevoorschijn te toveren, maar dan wat gezonder...! Ik ben minstens zo dol op macaroni and cheese, als op pompoen, en laat pompoen nou net de eminente helpende hand hierbij kunnen zijn.We aten het met wat hamblokjes erdoor en wat gekookte broccoli ernaast. En ik maakte gebruik van pastaschelpjes, gezien we die hadden gekregen met een kerstpakket. Mijn vriend was laaiend enthousiast, en ik daardoor al helemaal!

2 Personen:
0,5 tl oregano
170 g macaroni (of andere pasta)
400 g pompoen (na het snijden)
1 kippenbouillonblokje
185 ml melk
0,5 ui
75 g geraspte kaas
optioneel: hamblokjes, spekjes, tomaten, tomatenblokjes, zongedroogde tomaten, salami


Kook de macaroni zoals het op de verpakking vermeld staat.
Snipper de ui en fruit deze op een laag vuurtje, tot ze beginnen te karamelliseren.
Verwijder de schil van de pompoen en verwijder de draden en pitten die aan de binnenkant zitten. Snijd het pompoenvlees in kleine blokjes.
Warm ca. 600 ml water op in een pannetje met het bouillonblokje, en kook de pompoenblokjes hierin voor 7 minuten.
Houd een klein kopje van het kookvocht apart (ongeveer 125 ml), en giet de rest af.
Pureer de gekookte pompoen, gekaramelliseerde uitjes, het melk en het kopje kookvocht tot een gladde massa.
Verwarm de puree opnieuw in de pan en roer de kaas erdoor.
Breng het op smaak met zout, peper en een kleine theelepel oregano.
Roer tot slot de macaroni erdoor en klaar is kees!


*De pompoenpitten ga je natuurlijk niet weggooien. Ze zijn heerlijk om zelf te roosteren! Lees hier hoe het moet

02-01-2016

Spruitjes met walnoten en spekjes


Deze week staan er twee grote uitdagingen op het programma. Of nou ja, een meer eigenlijk. De feestdagen zijn nu dan toch echt voorbij, en we hebben ons flink laten gaan de afgelopen dagen. We hebben daarbij maar weinig gehele maaltijden voor onszelf gekookt. Het vereiste ons dan ook vrij veel discipline om vanavond weer een keurige maaltijd op tafel te toveren.
Zoals je ziet hebben we die uitdaging overwonnen. De grootste twee staan daar echter van los... Mijn vriend walgt van zowel spruitjes als bloemkool, en nu wil ik beide per se zó maken dat hij het lekker vindt. Ik wil het alleen niet pureren tot babyvoeding, liters appelmoes erbij serveren of het verpesten met kilo's kaas of zo iets, dus moest ik wat anders verzinnen. Ik ben zelf dol op spruitjes en heb het altijd op verschillende manieren voor mezelf gemaakt. Ik vind het bijvoorbeeld lekker als stamppot, met honing of met feta kaas. Ik moest nu alleen nog de juiste van deze manieren kiezen, zodat hij het ook lekker zou vinden! We aten het op onderstaande manier, samen met gebakken aardappeltjes. Hij vond het goed te doen! Ik mag het zelfs nog een keer op de stamppot manier klaarmaken, dus ik voel me maar vereerd. Niet te vroeg gejuigd! Bloemkool staat een tree hoger op de BAH!-lijst, en die uitdaging moet ik van de weeknog overwinnen...

2 Personen:
375 g spruitjes
handje walnoten
125 g spekjes
tijm
1 teentje knoflook

Maak de spruitjes schoon en doe ze in een pannetje met een laagje water en wat zout. Breng aan de kook en gaar ze  in circa 5 minuten.
Snijd de knoflook fijn en bak het samen met de spekjes in een ruime wok.
Giet de spruitjes goed af en laat ze droogstomen. Zorg echt dat zoveel mogelijk water afgegoten wordt, anders koken de spruitjes van binnenuit door.
Plet de walnoten fijn en zet op zij.
Halveer de spruitjes en voeg ze bij de spekjes. Breng het op smaak met peper en wat gedroogde tijm en roer tot slot de walnoten erdoor.
Haal de pan na een minuutje van het vuur en serveer.