13-01-17

Gestoomde eieren met kip

In mijn Aziatische kookavontuur is het niet zelden dat ik recepten voor gestoomde eieren tegenkom. Zelf had ik nog geen recept op de blog dus hoogst tijd om daar verandering in te brengen.

Voor dit gestoomde eiergerecht heb ik wat breder uitgepakt dan voor de standaard gestoomde eieren. Je kunt dit recept echter ook prima gebruiken als je gewoon 3 eieren wilt stomen. Ga dan alleen uit van de middelste 4 ingrediënten. Ik raad echter wel aan als het even lukt ook de gefruite knoflook te maken. Het is super simpel en een heerlijke toevoeging. Verder kun je, als je een simpelere versie maakt, denken aan de toevoeging van een snufje (witte) peper, of bijvoorbeeld wat drupjes sesamolie.

Ik heb deze keer gekozen voor kip, maar gehakt is een prima alternatief. Bak deze simpelweg aan met het zout en laat het witte deel van de lente-ui weg. Nog een idee is om garnaaltjes te gebruiken. Dit heb ik echter zelf nog nooit geprobeerd, maar het schijnt erg lekker te zijn!

Wanneer en hoe eet je gestoomd ei? In principe wanneer en hoe je wenst. Je kan het prima voor ontbijt, lunch, diner of ook tussendoor maken. In de Aziatische keuken worden er vaak meerdere bijgerechtjes geserveerd en gestoomde eieren passen daar perfect tussen. Zoals ik al zei ben je zelf de chef wat betreft hoe je het gerecht aankleedt. Je kunt alles toevoegen, maar alles weglaten is ook geen gek idee, want in een simpele vorm is het nog steeds erg lekker. De simpele vorm wordt ook (dus niet alleen!) vaak gemaakt voor de zieken, kinderen of ouderen.

Zoals wel vaker in de Chinese keuken, is dit één van de gerechten waarbij je prima je restjes kunt opmaken. Mijn advies is vooral om een beetje zelf te passen en meten en kijken wat jouw eigen voorkeur heeft. Wees creatief!

- 2 shiitakes*
- 1 kipfilet > 100 g eindproduct **, ***
- 1/8 tl zout
- 1/4 tl sesamolie, optioneel
- 1 lente-uitje, witte deel in ringetjes

- 3 eieren
- 150 ml bouillon, 50 graden
- 1/4 tl zout
- 1 el shaoxingwijn

- 1 el olie
- 1 1/2 tl knoflook
- 1 tl sojasaus
- 1 lente-uitje, groene deel in ringetjes

  • Breng een pan met water aan de kook en leg dan de kip in de pan. Zorg dat het vlees volledig onder water staat en breng het water dan opnieuw aan de kook en voeg de ringetjes lente-ui toe. Draai het vuur laag en doe de deksel scheef op de pan en pocheer de kip in 30 minuten gaar.
  • Trek na 30 minuten de kip uit elkaar en gebruik 100 g. Meng het met het beetje zout en eventueel de sesamolie en zet opzij.
  • Snijd de shiitakes in stukjes en klop de eieren los en voeg de bouillon , zout, shoaxingwijn, shiitakes en kip.
  • Giet dit mengsel in een ruime ondiepe kom en schep eventueel schuim eraf. Dek de kom af met een goed afsluitend bord of een laag plastic folie en stoom het mengsel in 13 minuten gaar, tot de eieren gestold zijn. 
  • Fruit de knoflook in de olie tot het bruin kleur en giet dit over het gestolde ei, gevolgd door de sojasaus en lente-ui.


*Ik zelf gebruik gedroogde shiitakes. Deze koop je in een zak bij de toko en gaan ontzettend lang mee. Week ze 30 minuten voor je ze nodig hebt in heet water tot ze helemaal zacht en opgezwollen zijn.
**De kip is ook te vervangen door gehakt. Bak het gehakt gaar met het zout en eventueel wat sesamolie en laat de lente-ui weg.
***Je kunt natuurlijk ook eventueel gebruik maken van overgebleven kip uit de koelkast.