05-03-17

Carrot cake met sinaasappel roomkaasglazuur en pecannoten

Niet iedereen is dol op worteltjestaart. Partner Elf past liever ook, maar tegen deze homemade carrot cake zegt ook hij geen nee. Het recept voor de cake op zich is al een tijd het recept wat ik gebruik. Voor op de blog vond ik echter dat ik wel wat meer uit mocht pakken en dus ontwikkelde ik een over-heerlijke frosting erbij van roomkaas en sinaasappel. Dat ziet er toch wat leuker uit en ook gaat de sinaasappel en roomkaas smaak té goed samen met de cake. De cake is overigens dus zonder glazuur ook erg lekker.

Wat ik zelf zo fijn vind is dat deze carrot cake, ten opzichte van de meeste recepten, veel minder vet en suiker bevat. Het is echter niet een healthy recept dat speciaal gemaakt is om het zo mager en suikerarm mogelijk te houden. Wat je dan vaak ziet is dat het een hele droge hap wordt, en daar houden we hier in Kitchen House niet van! Toch is het dus een relatief minder zondige cake dan de gemiddelde carrot cake, maar dit gaat zeker niet ten koste van smaak en structuur!

Mocht je de glazuur weglaten, kun je wellicht overwegen om de nootjes en sinaasappelrasp door het beslag te doen.

Ingrediënten voor 10 personen:
- 255 g bloem
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 1 1/2 tl baking soda
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 180 g suiker
- 3 eieren
- 1 1/2 tl vanille
- 225 g wortel
- 6 el olie (70 g)

Voor de frosting:
- 100 roomkaas
- 50 boter, zacht
- 165 g poedersuiker
- 1 el geraspte sinaasappelschil
- pecan-/walnoten, grof gehakt


  • Bekleed de bodem van een taartvorm met een vel bakpapier, vet de randen in en verwarm de oven voor op 180 graden,
  • Zeef de bloem, de kaneel, het bakpoeder, de baking soda en het zout boven een kom.
  • Klopt de olie met de suiker, het vanille en de eieren romig en spatel en roer dit vervolgens door de kom met bloem. 
  • Rasp de wortel en roer dit bij de rest van het beslag tot een egaal mengsel.
  • Schenk het beslag in de vorm en bak de taart in het midden van de oven voor 45 minuten.
  • Klop alle ingredienten voor de frosting tot een glad mengsel en smeer hiermee de taart in als deze helemaal afgekoeld is en strooi vervolgens de noten erover. Laat eventueel in de koelkast opstijven.