11-01-2017

Chinese noedels met hete saus en varkensvlees


Ik stel je voor aan een nieuwe noedel-topper, want dat is deze zeker. Er zijn veel Chinese recepten die pinda als basis gebruiken voor het gerecht, de manier kan echter erg verschillen. Bij het tweede Dan Dan Noedel-recept dat ik deelde maakte ik gebruik van homemade gemalen pindasaus, die überhaupt niet op het vuur verwarmd wordt. De saus waarin deze pindasaus gemengd wordt, wordt koud op ieders bord geschept en overgoten met hete bouillon. In dit gerecht worden de pinda's als eerste stap gewokt in hete olie tot de vetten vrijkomen. Vervolgens worden de andere ingrediënten toegevoegd. In andere gerechten wordt gewoon pindakaas toegevoegd of is er enkel sprake van een pinda garnering. Opmerkelijk is dat het niet alleen een persoonlijke voorkeur wat handeling betreft, maar ook wel degelijk wat betreft eindresultaat. De vorm waarin pinda's worden gebruikt en het moment waarop het wordt toegevoegd tijdens de bereiding, zorgt voor een heel eigen smaakresultaat. Mocht je geïnteresseerd zijn in Chinees koken, is het in elk geval leuk hier zelf wat mee te spelen en te kijken wat je voorkeur heeft!

Nu heb ik wel heel veel over pinda's gepraat. Eigenlijk is er ook niet heel veel spannends over deze noedels te vertellen. Het is een super smaakvol gerecht, dat is een ding wat zeker is. Het leuke is dat het niet een grote mengelmoes wordt van verschillende smaken, maar dat elk aparte smaak nog te herkennen is tijdens het eten. See for yourself...

Ingrediënten voor 2 personen
- 225 g varkensvlees, in blokjes ter grote van een dobbelsteen
- 2 tl Shaoxing wijn
- 1 tl gember
- 1 tl knoflook
- 1/3 tl zout
- 35 g ongezouten pinda's zonder vel, grof gehakt
- 2 el doubanjiang
- 1 kleine ui
- 75 g doperwten
- 1/4 tl 5-spice kruiden
- 1 tl suiker
- 1 tl gember
- 700 ml kippenbouillon
- 170 g noedels
- koriander

  • Wrijf het vlees in met het zout en marineer het 15 minuten tot een paar uur in de wijn, gember en knoflook.
  • Blancheer het vlees in een pan met kokend water voor 30 seconden, laat het uitlekken en zet opzij.
  • Bak de pinda's in een laagje olie tot ze goud kleuren en olie beginnen los te laten.
  • Voeg de doubanjiang toe, roerbak het voor 30 seconden op hoog vuur en voeg dan de gember, ui, 5-spice kruiden en suiker toe en draai het vuur wat lager.
  • Voeg na 2 minuten het geblancheerde vlees toe, bak het nog een 2 minuten door en voeg 1/3 van de bouillon toe.
  • Voeg als de bouillon zo goed als verdampt is voeg de rest van de bouillon en de doperwten toe en laat je het een half uur pruttelen. Roer zo nu en dan goed door om de smaken goed los te laten komen. De saus is klaar als er nog 1/3 van alle bouillon (720 ml) over is.
  • Kook de noedels gaar en verdeel deze over 2 kommen met daarbovenop de hete saus met vlees. Giet hier overheen het kookwater van de noedels, tot de noedels bijna helemaal onder saus staan. Breng het dan eventueel op smaak met wat zout, garneer het met koriander en dien op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten