29-09-2016

De beste pannenkoek, binnen 3 minuten uit de magnetron


Deze pannenkoek is de reden, waarom pannenkoeken in het Engels pancakes genoemd worden. Hij is net zo zacht (als niet zachter) als cake!
Begin dit jaar probeerde ik het idee voor dit recept voor het eerst uit. Sinds die keer heb ik al met vele variaties gespeeld, en er is er vrijwel geen die slecht uit kan pakken. Dat is het leuke aan een recept als dit. De basis is op zichzelf al een waar genot. Het is dus niet dat het met iets extra's per se lekkerder wordt, het is gewoon net zo lekker en leuk om wat afwisseling toe te passen zo nu en dan. De ene keer gebruik ik krenten of fruit, de andere keer stroop of nootjes, gewoon net waar ik zin in heb
Dit recept is overigens ook uitstekend suikervrij te maken. Ik vervang de suiker vaak voor een diabetes-vriendelijkere suikervervanger, zoals onder andere zoetstof, erythritol en/of een stevia product (er is zelfs een poedersuiker beschikbaar die niet te onderscheiden valt van echte poedersuiker!). Het is ook mogelijk om dit met honing of een andere siroop te doen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee dus ik kan geen garanties geven voor de juiste hoeveelheden die nodig zouden zijn, gezien het dan gaat om natte suikers, en die werken natuurlijk geheel anders in een bakproces dan droge.
Nog een pluspunt is dat het maar een paar minuten duurt om de pannenkoek te maken, en de enige afwas die het oplevert is een lepel en het schaaltje, kommetje of alternatief dat je gebruikt. Perfectie... ik kan me inmiddels bijna geen leven meer voorstellen zonder dit recept!

Voor één grote of twee kleinere pannenkoeken:
- 80 g bloem
- 1/8 tl zout
- 2 tl bakpoeder
- 1 el + 1 tl suiker
- 1 el + 1 tl boter
- 120 ml melk
- 1/4 tl vanille
- handje cranberry's, optioneel

  • Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een magnetronbestendig schaaltje. Meng vervolgens ook de boter, melk en vanille erdoor en roer het tot een glad beslag.
  • Verdeel de cranberry's over het beslag en zet het kommetje voor 2-3 minuten, op het hoogste vermogen, in de magnetron. De exacte tijd is afhankelijk van wat het hoogste vermogen van de magnetron die gebruikt wordt is. Bij mij is dit 2:30. Mocht het niet genoeg zijn, zet het dan per keer 20 seconden extra in de magnetron. 
  • Laat de pannenkoek even afkoelen en strooi er vervolgens poedersuiker, suiker of een andere zoetmaker overheen.


*Een andere verhouding kan zijn 60 g bloem, snuf zout, 1/2 el bakpoeder, 1 el suiker, 1 el boter, 90 ml melk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten