03-09-2016

Noedels met lente-uiolie

Noedels met lente-uiolie (cōng yóu bàn miàn 葱油拌面, letterlijk vertaald 'in lente-uiolie geroerde noedels') is wederom een traditioneel Chinees gerecht. De exacte oorsprong blijkt echter controversieel. Er zijn mensen die zeggen dat het zonder twijfel tot Shanghai behoort, en mensen die van mening zijn dat Taiwan de eer verdient. In Shanghai is het vaak de goedkoopste noedelgerecht-optie in straatrestaurants. Het kost vaak rond de 5 yuan, dat is omgerekend zo'n 65 eurocent. Hoe dan ook is het zowel in Shanghai als Taiwan zeer populair streetfood, en eens geproefd begrijp je wel waarom.
Het gerecht is super simpel, maar desondanks enorm smaakvol. De olie wordt gemaakt door de lente-ui langzaam te fruiten in hete olie tot ze goud bruin zijn, en de olie een onweerstaanbare aroma gekregen heeft die door heel de keuken dringt.
Lente-uiolie is niet alleen een olie die gemaakt wordt voor dit gerecht. Eileen Yin-Fei Lo, een zeer respectabele oudere Chinese vrouw en tevens topchef, categoriseert de olie dan ook tot een van de vier meest belangrijke gearomatiseerde olies in de Chinese keuken. In allerlei andere basisgerechten komen deze vier voor, en zij raadt dan ook aan om altijd een hoeveelheid op voorraad te hebben.

Ingrediënten per persoon:
- 2 tl olie (10 ml)
- 50 g lente-uien
- 1 el sojasaus
- 1/2 tl suiker
- 75-100 g noedels

  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de lente-uien in stukken van circa 3 cm.
  • Verhit de olie in een hete (wok-)pan op half hoog vuur en voeg de lente-uien toe. 
  • Voeg als de lente-uien beginnen te karamelliseren en een goud bruine kleur krijgen de sojasaus en suiker toe en laat het geheel in nog zo'n 2 minuten tot een soort siroop koken. 
  • Roer de olie vervolgens door de afgegoten noedels en smullen maar.

*Sommigen voegen wat Chinese zwarte azijn toe naar smaak terwijl ze eten, voor nog meer smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten