03-10-16

Eenpans gehakt stroganoff pasta

Tijd voor een nieuw juweeltje uit de reeks eenpans-pasta's. Deze keer een klassieker uit de Russische keuken, die er zeker een plaatsje tussen verdient. Aan een Aziatisch gevuld bordje rijst of noedels kan bij mij bijna niet iets mis worden gedaan, maar tegen een gerecht met gehakt in een goede saus zal ik ook zeker niet protesteren.
Eigenlijk is het wel grappig om je te realiseren hoeveel wereldkeukens een traditioneel eigen gerecht hebben op basis van gehakt. Chili con carne uit Mexico, lasagne of spaghetti uit Italië, Shepherd's pie van onze bijna ex-Europeanen, bifteki van de Grieken en ook onze eigen gehaktbal is een echte landseigen klassieker waar ik geen nee tegen zeg. Nou Goed, Genoeg Gehakt Geratel.
 Deze stroganoff is erg voedzaam, maar niet al te zwaar. En, zoals bijna alle eenpans-gerechten, uitstekend om te maken aan het einde van een lange dag. Let's get cooking!

Ingrediënten voor 3 personen:
- 250 g champignons
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 g gehakt
- 1 tl paprika
- 1 el tomatenpuree (*weglaten = +1 tl paprika)
- 1 tl cayenne
- 1/4 tl suiker
- 950 ml runderbouillon
- 225 g pasta
- 120 ml crème fraîche
- 2-3 tl maizena + 1 tl water
- verse peterselie


  • Snijd de champignons in plakjes, snipper de ui en hak de knoflook.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui-ringen en de knoflook tot ze glazig worden. Voeg vervolgens de champignons toe.
  • Voeg als de champignons zacht worden het gehakt toe, en breng het op smaak met de suiker, paprikapoeder, cayenne en peper.
  • Voeg als het gehakt gaar is de bouillon, tomatenpuree en pasta toe en roer het goed door elkaar. Dek de pan vervolgens af met een deksel, en laat het in ongeveer 15 minuutjes gaar koken. 
  • Voeg tot slot het maizena-papje en de crème fraîche toe, roer het goed door elkaar, en dien de pasta op zodra de saus stevig genoeg is. Indien nodig nog enkele minuten zonder deksel in laten koken. Garneren met versie peterselie.