21-10-2016

Thaise Panang Curry


Een hele tijd geleden nam Partner Elf mij mee naar een super knus en enorm goed Thais restaurant in Deventer, dat onder de grond zit. Hij koos zijn gerecht, en ik het mijne. Toen het opgediend werd hadden we allebei niet voor ons wat we hadden verwacht. Niet dat dat erg is, maar een bepaalde verwachting bepaald toch hoe je je eten uiteindelijk beoordeeld. Ik nam een hapje van hem, hij een hapje van mij, en het was besloten. We hadden blijkbaar de perfecte keuze voor elkaar gemaakt! Ik vond zijn curry heerlijk, en hij vond mijn ossenhaas gerecht verrukkelijk. Dus toen we geruild hadden hebben we allebei gigantisch genoten van ons (elkaars) eten. De curry die hij koos, maar ik at, was een super goede Panang curry met lamsvlees.
De Panang curry is een traditionele Thaise curry, en staat bekend als de 'droogste' curry. De naam Panang kan op enorm veel manieren geschreven worden. Sommige Thaise benamingen voor gerechten hebben een betekenis, maar Panang is simpelweg een naam zonder verdere betekenis.
Het is een dikkige curry met fijngemalen pinda's door de curry pasta, en heeft een zoet-zoute smaak. Traditioneel gezien bevat het altijd de Panang curry pasta, kokosmelk, palmsuiker, vissaus en limoenblaadjes, die ook ter garnering worden gebruikt. Er zit verder geen groente in de curry, die kunnen er naast geserveerd worden. De meest voorkomende Panang curry is er een met vlees (en dan in het bijzonder varkensvlees), maar er kunnen ook garnalen of tofu blokjes, voor een vegetarische versie, gebruikt worden.
Het verschil tussen rode curry pasta en Panang curry pasta, is dat in de Panang pasta vaak meer gedroogde specerijen verwerkt zitten. Het grootste verschil zit m' echter in de bereiding: rode curry's zijn vaak wat soepiger, en zoals ik al vertelde, is Panang een tamelijk droge curry.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 275 g vlees naar keuze: ossenhaas, varkenshaas, kip, lam
- 240 ml kokosmelk, over 2 kommetjes verdeeld
- 50 g Panang curry pasta*
- 1 el palmsuiker**
- 1 el vissaus***
- 1 el geroosterde pinda's, grof gehakt tot fijn gemalen
- 4 limoenbladeren, 1/2 in dunne reepjes, 3 1/2 gescheurd in stukjes
- handje basilicum, optioneel


  • Fruit de curry pasta aan voor enkele minuten, tot er een soort van gebakken geur ontstaat, en voeg dan scheut voor scheut 120 ml (de helft) van de kokosmelk toe. Telkens als het papje in de pan droog wordt (ongeveer per 2 minuten), voeg je de volgende scheut kokosmelk toe, tot de helft op is.
  • Voeg nu, zodra de olie gescheiden raakt van het 'papje' en goed zichtbaar wordt, de gescheurde limoenblaadjes en het vlees toe.
  • Voeg als het vlees gaar is de rest van de kokosmelk en de palmsuiker toe, en als de suiker gesmolten is ook de vissaus. Laat het vier minuten doorwarmen.
  • Voeg nu de basillicum en de pinda's toe en roer het goed door. Als de curry te dik is voeg je voorzichtig nog wat kokosmelk toe.
  • Garneer het met de dungesneden limoenbladeren en eventueel wat basilicum, en dien het op met jasmijn/pandan rijst.*Kan eventueel vervangen worden door rode curry.
**Kan ook vervangen worden door bruine suiker, of anders zelfs blanke suiker.
***Kan vervangen worden door sojasaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten