Mmmmmmmm....
- 600 g geschilde aardappels
- 300 g zuurkool
- 50 g rozijnen
- 125 g spekjes
- 1/2 ui
- 1 appel
eventueel een lik mosterd
Laat de rozijnen wellen in een kommetje met lauwwarm water.
Schil de aardappelen en zet ze op in een ruime pan. Hoe groter de aardappelen, des te langer de kooktijd, dus halveer ze om de kooktijd te verminderen. Kook ze in +- 20 minuten gaar.
Bak de spekjes in een droge koekenpan op een vrij hoog vuurtje.
Snipper ondertussen de ui, schil de appel en snijd deze in blokjes.
Voeg dit allemaal toe aan de spekjes en draai het vuur zacht.
Breng het geheel op smaak met peper.
Leg de zuurkool 10 minuten voor het einde van de kooktijd van de aardappels, bovenop de aardappels, en doe de deksel op de pan. Als je van wat minder zure zuurkool houdt, voeg dan wat water toe zodat het onder water komt te staan.
Dep de gewelde rozijnen droog en voeg ze bij de spekjes, appel en de ui.
Giet de aardappels af, maar bewaar het vocht. Stamp de zuurkool en de aardappels samen met een aardappelstamper, en voeg het kookvocht toe om het smeeuig te maken (eventueel een klontje boter erdoor, of een scheutje melk is ook lekker).
Roer dan de spekjes en de rest door de stamppot, en voeg eventueel een beetje mosterd toe.
Eet smakelijk (met wat appelmoes)!
622,342,50,130
Geen opmerkingen:
Een reactie posten