20-02-16

Ayam pangang (kipvariant van babi pangang)


Ik heb de afgelopen tijd een ware liefde ontwikkeld voor de oosterse keuken, zoals misschien lichtelijk te bemerken valt aan mijn recente blogposts. Inmiddels heb ik een aardige voorraad weten te verzamelen met dingen die ik in de toko heb bemachtigd. Van de week kocht ik mijn eerste vijzel. Hoewel een keukenmachine en staafmixer het werk veel sneller doen, ben ik als een kind zo blij! Na wat praten met de man uit de toko, rondneuzen op het internet en uit proberen is het gelukt een verrukkelijk ayam pangang recept uit te denken, die echt het uitproberen waard is. De kip was enorm mals en zacht van binnen, en de saus deed het overigens ook goed bij de bami die ik maakte, maar daarover later meer ;)...

Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 kipfilets of kip aan bot
- 1/2 ui of 3 sjalotjes
- 1 el sambal of 1 pepertje
- 1 teentje knoflook
- 1 1/2 el ketjap
- 1 el citroensap
- 1/2 el olie

Maak een boemboe door de uien en het knoflook zo fijn mogelijk te hakken, en te mengen met alle overige ingrediënten en een snufje zout. Je kan dit ook doen met behulp van een vijzel, staafmixer of ander soort gelijk apparaat. Smeer hiermee de kip in, en laat het tenminste een uur afgedekt (eventueel al in de ovenschaal die je gaat gebruiken) in de koelkast marineren. Schep het zo nu en dan even om zodat de marinade op alle delen van de kip kan inwerken.
Warm de oven voor op 200 graden.
Leg de kip op een bakplaat of leg het in een ovenschaal en zet deze in de oven. Draai na 15 minuten de kip om en laat het nog 8 minuten garen. Draai na deze 8 minuten de oven naar 240 graden en besprenkel de kip met ketjap, zodat het een knapperig korstje krijgt. Laat het maar een paar minuten op deze temperatuur in de oven, maar houd in de gaten dat het niet aanbrandt.
Om te controleren of de kip gaar is kun je er een vork in steken. Wanneer het vocht mooi doorzichtig is, is de kip gaar.
Haal de kip uit de oven en snijd het in plakken. Leg het in een mooie schaal of leg het direct op de borden, en schenk de pangang saus erover.
* De aangegeven baktijd is een implicatie. In feite is het natuurlijk deels afhankelijk van het soort oven dat je gebruikt en de grootte van de kip.

Geeft zeker 2 cups saus:
- 60 g bruine suiker
- 60 ml azijn
- 75 ml kippenbouillon
- 2 el ketjap
- 2 el olie
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl sambal
- 2 sjalotjes of 1/2 ui
- 2 cm gemberwortel
- wat druppels citroensap
- 2 grote tl maizena

Snipper de ui heel fijn en fruit het in het olie. Meng de maizena met de koude kippenbouillon. Roer dit goed door elkaar met de overige ingrediënten en voeg het toe aan de zachte uisnippers. Laat de saus heel langzaam voor ongeveer 5 minuten koken tot het een mooie dikte krijgt. Als het te dik wordt voeg je wat water of ananassap toe.
 Eet smakelijk!