06-02-16

Indisch stoofvlees


Weekend én genoeg tijd om stoofvlees op te zetten = gegarandeerd stoofvlees maken. Ik en mijn medehelft houden beide van pittig eten, en van Oosterse gerechten zijn we ook niet vies. Resultaat: Indisch stoofvlees.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 g runderlappen
- 1 grote teen knoflook
- 1 grote ui
- 2 tomaten
- 1/2 blokje runderbouillon
- 35 g tomatenpuree
- 1/2 tl bruine suiker
- 2 tl sambal
- 2 el ketjap
- 275 g doperwtjes 
- bloem (+- 1,5 tl)
- azijn
- rijst of mie voor erbij

Snijd het vlees in stukken en wrijf het in met de gepelde knoflookteen. Bestrooi het vervolgens met zout, peper, en een beetje bloem.
Verhit wat boter in een pan, en voeg wanneer het heet is het vlees toe. Schep, wanneer rondom bruingebakken, het vlees uit de pan en houd het apart. 
Snipper de ui en bak het zachtjes aan op een laag vuurtje in de overgebleven boter. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg deze, samen met de sambal, toe aan de pan wanneer de uien zacht geworden zijn.
Los het halve bouillonblokje op in 165 ml water.
Schep na enkele minuten het vlees terug in de pan en schenk de runderbouillon erbij. Voeg vervolgens de tomatenpuree, basterdsuiker, de ketjap en een klein scheutje azijn toe. Laat de pan tot het kookpunt komen en draai het vuur vervolgens zacht.
Laat het geheel voor 2-3 door pruttelen met de deksel op de pan.
Trek 30 minuten voor het einde van de kooktijd rustig de stukken vlees met twee vorken uit elkaar. Doe dit bij voorkeur buiten de pan, zodat de anti aanbaklaag van de pan geen krassen krijgt. Als je het lekkerder vindt om de stukken mals vlees groter te houden sla je deze stap over.
Mocht de saus te dun zijn naar je smaak, laat dan voor de rest van de kooktijd de deksel van de pan, zodat het wat in kan koken.
Voeg 10 minuten voor je de pan van het vuur haalt de doperwtjes erdoor.
Lekker met rijst of mie, of gewoon zo.