31-01-2016

Plaattaart van witte kool met kip en spek


Van de week aten we deze OVEN-heerlijke gevulde pannenkoeken met witte kool en satégehakt, en gezien hiervoor niet een hele kool nodig is, lag er dus nog een halve zonder doeleinde te wachten.
Om ook het bladerdeeg op te maken kwam ik met dit idee. Het is eigenlijk een combinatie van een pizza en een hartige taart geworden.
Het leuke is dat er eindeloos met dit idee te variëren valt. Zo kun je het natuurlijk als nog omtoveren tot een quiche door een taartvorm te gebruiken, en een vulling van eieren, crème fraîche en kaas erover te schenken voor het de oven ingaat. Ook kun je de kip en spekjes vervangen door shoarma, en het opdienen met knoflooksaus. Inspiratie zat dus...
We hebben echt heerlijk gegeten, hoe je het ook noemen wilt.

Ingrediënten voor 2 personen:
50 g spekreepjes
1/2 ui
275 g witte kool
4 plakjes bladerdeeg
150 g kipfilet 
1-2 el zuivelspread / crème fraîche
eventueel: geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden en laat het bladerdeeg ontdooien.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, en leg het bladerdeeg erop. Zorg ervoor dat de overlappende naden goed zijn aangedrukt.
Bestrijk het bladerdeeg met de zuivelspread / crème fraîche.
Snijd de kip in grote dobbelstenen, snipper de ui en snijd de witte kool in repen.
Bak in een droge koekenpan de spekreepjes. Voeg na 2 minuten als er wat vet is vrijgekomen de kip en de uisnippers toe. Voeg indien het nodig is toch wat extra bakvet toe, en breng het op smaak met zout en peper.
Voeg tenslotte de kool toe en roerbak deze voor nog zeker zo'n 6 minuten mee.
Prik een aantal gaatjes in het bladerdeeg en schep het koolmengsel erover. Zorg dat er een rand van 1 cm bladerdeeg zichtbaar blijft, en vouw deze naar binnen toe. Strooi eventueel wat geraspte kaas over de taart en bak hem in het midden van de oven gaar in 30-35 minuten tot hij goud-bruinig kleurt.
Dek voor een optimaal resultaat de plaattaart de laatste 5 minuten af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk