21-01-16

Traditionele stamppot boerenkool


Het is waar, bij stamppotten maken kan over het algemeen niet veel dramatisch verkeerd gaan. Overigens kan de smaakvolheid nog al wat verschillen en verschil maken. Ik zelf ben van mening dat er met een oer-Hollands recept niet teveel geknoeid moet worden wat betreft kruiden en extra toevoegingen. Dit is recept voor stamppot boerenkool is precies zoals 'ie naar onze smaak wezen moet!

Ingrediënten voor 2 personen:
600 g aardappelen geschilde
300 g boerenkool
125 g spekjes
1/2 ui
1-1,5 el mosterd
1 rookworst
klontje boter (voor een magere versie voldoet een scheutje melk)
2 el azijn*
(* wij eten van oudsher zilveruitjes bij de boerenkool, gebruik i.p.v. azijn het zuur uit het potje met zilveruitjes)

Schil de aardappelen en halveer ze, hak de boerenkool fijn en snipper de ui.
Doe de aardappelen in een ruime pan en zorg dat de aardappelen onder water staan. Doe wat zout in het water en leg de gehakte boerenkool erop, en daarboven op de rookworst. Doe de deksel op de pan en kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar.
Verhit intussen een koekenpan en bak hierin de spekjes en de uisnippers goed door. Laat het bij voorkeur 10 minuten met de deksel op de pan smoren.
Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Haal de rookworst uit pan en leg deze op zij. Giet het kookvocht af, maar bewaar het. Stamp de aardappelen en de kool grof door elkaar, zonder een puree te maken. Voeg vervolgens voorzichtig scheutjes kookvocht toe om een smeeuige stamppot te krijgen. Voeg nu de boter/melk toe.
Roer de uitgesmoorde spekjes en de uien, de azijn* en mosterd toe en breng het geheel met aardig wat (zwarte) peper en eventueel wat extra zout op smaak.
Dien op met de rookworst en wat zilveruitjes.

EET SMAKELIJK!


- Gebruik voor een vegetarische versie meer ui, en laat de spekjes en de worst weg
- Leuke tip voor restjes: Stamp de boerenkoolstamppot nog fijner, en vorm er balletjes of kroketten van. Paneer ze vervolgens en frituur ze in een frituurpan. Je kunt de (ongepaneerde) balletjes of kroketten ook invriezen. Zo kun je van verschillende stamppotten frituurhapjes maken, en ze serveren met een kwak appelmoes.