31-01-2017

Rijstmeel muffins


Rijstmeel is een meel met een lange geschiedenis in de Oosterse keuken, maar krijgt ook steeds meer naam in het Westerlijke deel van de wereld. Het wordt als bindingsmiddel gebruikt, het dient als hulpmiddel bij het maken van kimchi, maar er worden ook de heerlijkste lekkernijen mee gemaakt. In Japan zijn ze dol op de 'chewy' structuur die het krijgt als het met wat water wordt aangelengd en vervolgens gekookt. Ik postte al eens eerder een recept met een Japanse lekkernij gemaakt van rijstmeel, maar de snack die toch wel de meeste bekendheid heeft is mochi.

Rijstmeel is niet simpelweg rijstmeel. Er zijn twee varianten die wel degelijk verschillend zijn en ook hun eigen toepassing kennen. Beide worden gemaakt door rijstkorrels helemaal fijn te malen en zijn dus beide vrij van gluten. Het verschil zit hem in het soort rijst dat vermalen wordt. Normaal rijstmeel  (rijstbloem, rice powder, komeko) wordt gemalen van normale rijst, en 'sweet glutinous' rijstmeel (kleefrijstmeel, ketan, mochiko) wordt vermalen van een speciale korte korrel rijst: kleefrijst. De naam van deze laatste lijkt gek, want er zitten toch echt geen gluten in en ook is het bepaald niet zoet van zichzelf. De kleefrijst bevat echter in tegenstelling tot gewone rijst een hogere hoeveelheid zetmeel. Vaak wordt er voor gebakjes gebruik gemaakt van het zoete rijstmeel of het zoete rijstmeel in combinatie met gewone rijstmeel. Toch kunnen beide door elkaar vervangen worden zonder de grootste problemen als het moet.

Let's talk muffins! Oke, en een beetje rijst dan. Rijst vind ik heerlijk: voor een warme kom met zacht gekookte rijst mag je mij wakker maken. Gezien rijstmeel gemaakt is van gemalen rijst is het niet heel verrassend dat het daar ook naar smaakt. De dingen die met rijstmeel worden gemaakt vind ik over het algemeen dan ook erg lekker! Dat rijst ook goed samen gaat met zoete gerechten mag door rijstepap bewezen worden. Rijstmeel voor gebakjes gebruiken is natuurlijk heel wat anders. De meest populaire zoete Aziatische snacks zijn erg 'chewy' en 'bouncy' van structuur. Rijstmeel werkt dan ook absoluut niet hetzelfde als gewone meel, en je mag het dan ook nooit zomaar vervangen. Maar... Hoe tof zou het zijn als een recept zou zijn waarmee je toch een soort van cake'jes kunt bakken van rijstmeel die niet helemaal compact, maar toch een beetje luchtig zijn? Na wat zoeken en inspiratie op te hebben gedaan ging ik aan de slag en bakte deze yummie muffins.

De muffins hebben een krokant buiten laagje en zijn van binnen mooi zacht. Let wel: het is dus niet zacht op een manier dat muffins gemaakt van normaal meel zacht zijn. De structuur blijft anders. Het is misschien een optie op eens een el bloem toe te voegen aan het beslag om te kijken wat voor resultaat dat geeft, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Dit recept is vrij plain, maar voel je vooral geroepen om je eigen favoriete toppingen toe te voegen! Denk aan kokosrasp, red bean paste, cacao nibs, etc.

Ingrediënten voor 5 muffins:
- 100 g kleefrijst meel
- 1/2 tl bakpoeder
- 15 g boter, gesmolten
- 45 g suiker
- 90 ml melk

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 5 muffin vormpjes in.
  • Meng het meel goed met het bakpoeder en klop in een andere kom de suiker goed los met het melk en de boter, tot er geen klontjes meer zijn. 
  • Voeg nu in twee delen het melk-mengsel toe aan het meel en roer opnieuw tot er geen klontjes meer zijn. 
  • Schenk het beslag in de vormpjes en bak de muffins in 35-40 minuten gaar in de oven. Laat ze als ze klaar zijn tenminste 10 minuten in de bakvormpjes afkoelen.*De kans is klein, maar mocht je muffins overhouden kun je ze gemakkelijk invriezen. Doe dit wel in een luchtdichte trommel. Fijn voor in de morgen als je haast hebt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten