05-01-2017

Chinese gefrituurde deegsticks, Youtiao 油条


Ik postte al eens eerder een recept dat in China als ontbijt gegeten wordt. Naast noedels en rijst eet een Chinees echter natuurlijk ook nog andere dingen. Toen ik deze goudkleurige sticks voor het eerst zag was ik niet meteen verkocht. Ten eerste leken ze op churros en daar ben ik geen fan van. Nu ik inmiddels meer vertrouwd was met de Chinese keuken wist ik dat het in elk geval niet op churros zou lijken qua (super zoete) smaak, dus wat dat betreft had ik niks te vrezen. Ik besloot er wat meer over te lezen en leerde hoe je echte Chinese Youtiao maakt, en het bleek de moeite waard.

Deze sticks zijn in China een zeer geliefd onderdeel van het ontbijt. Ze worden eigenlijk nooit geserveerd zonder een grote kom sojamelk om in te dippen; sojamelk het andere onmisbare onderdeel van het ontbijt zijnde. Deze sojamelk krijg je dan of gezoet, of hartig erbij. De zoete versie wordt vanzelfsprekend gezoet met suiker. De hartige versie bevat meestal geen suiker en wordt getopt met ingrediënten als lente ui, Chinese azijn, chili olie, sesamolie of andere hartige toevoegingen. Binnenkort volgt een recept over hoe je zelf sojamelk maakt. Dit is én veel lekkerder én veel goedkoper dan de melk uit de winkel.

Youtiao is eigenlijk heel gemakkelijk te maken. De stappen zijn simpel, maar komen wel nauw. Het is erg belangrijk het deeg tenminste 10 uur te laten rusten in de koelkast. Er vindt tijdens deze tijd een proces genaamd 'autolyse' plaats, dat er voor zorgt dat het deeg sterk en elastisch wordt. Het is vervolgens minstens zo belangrijk om het deeg na deze tijd weer op kamertemperatuur te laten komen voor je verder gaat. Als het deeg te koel is zal het niet goed groeien en luchtig worden bij het frituren. Het is dan te zwaar. Naast deze twee stappen zijn de andere stappen natuurlijk ook belangrijk om goed te volgen, maar als je dat doet volgt er gegarandeerd succes!

Ingrediënten voor 9 sticks:
- 240 g bloem
- 1 ei
- 1/2 tl zout
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1 el melk
- 25 g zachte boter
- 80 ml water


  • Mix het bloem, bakpoeder, zout, melk en boter door elkaar en voeg dan scheutje voor scheutje het water toe.
  • Kneed het deeg 10-15 minuten (met een keukenmachine en deeghaak of met de hand iets langer) tot een elastische deeg homp.
  • Vorm een lange rechthoek van een centimeter dik en bedek deze geheel in plastic folie door het deeg op een vel te leggen en dicht te slaan. Laat het deeg voor een nacht in de koelkast rusten.
  • Haal het deeg in de morgen uit de koelkast en laat het geheel op kamertemperatuur komen.
  • Bedek je werkvlak en de bovenkant van het deeg heel licht met wat bloem en snijd het deeg in 18 stroken. Leg er telkens twee op elkaar, zodat er 9 x 2 stroken zijn.
  • Verhit een grote wok of frituurpan met olie tot een temperatuur van 200 graden.
  • Druk nu met een chopstick of ander langwerpige dunne stok in het midden van de dubbele lagen over de lengte naar beneden. Als het goed is plakken de lagen nu goed aan elkaar. Trek de twee-lagige strook nu aan de uiteinden uit tot een lengte van ongeveer 20 centimeter.
  • Leg de eerste strook voorzichtig in de pan. Zodra hij begint te drijven draai je hem constant van de ene zijde naar de andere zijde om hem evenredig te frituren. Haal hem na een minuut uit de pan en laat hem uitlekken. Herhaal dit proces met de andere stroken deeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten