27-12-16

Chinese Dan Dan Noedels 擔擔麵 uit Sichuan

Daar is ie dan eindelijk. Hoewel het voor jullie misschien niet opviel heeft dit gerecht me flink (op meerdere manieren) aan het zweten gebracht de afgelopen tijd. Ten eerste was het lastig tot een goed recept te komen. Dan Dan noedels is niet een eenduidig recept, er zijn vele varianten in omloop. Na goed wat zoek- en leeswerk en uitproberen kwam ik tot een bevredigend resultaat. Ten tweede ging het maken en de afwerking ook niet altijd vlekkeloos. Zo ben ik een keer gigantisch uitgeschoten met de sojasaus en een andere keer raakte de foto's kwijt.

Dan Dan noedels is een gerecht met, net zoals vele andere Chinese gerechten, een goed verhaal over de oorsprong ervan. Dan Dan is de naam van de mensen die zo'n lange stok met twee zakken eraan droegen met saus in de een en noedels in de ander. Zij probeerden dit vervolgens in de straten van China te verkopen.

De belangrijkste 4 ingrediënten in een Dan Dan noedelgerecht zijn de yacai: ingelegde mosterdkool uit Sichuan, chili olie bij voorkeur met sediment, Sichuanese peperkorrels, gehakt en eigenlijk natuurlijk ook gewoon de lekkere noedels die onmisbaar zijn. Zoals ik al zei is er echter een zeer groot verschil van recept tot recept in omgang. Toch mogen de hiervoor genoemde ingrediënten toch zeker niet missen. In het westen is het gerecht ook niet geheel onbekend. Hier is het alleen vaak minder scherp, minder soepig en wat zoeter dan de Chinese variant(-en).

Bij deze deel ik mijn (eerste, een variatie zal in de toekomst volgen) versie van traditioneel Chinese Dan Dan noedels. Zorg bij uitstek dat het gehakt goed krokant-achtig is voor het uit de pan gaat, dit is een belangrijk element in dit gerecht!

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 225 g noedels
- 1 el olie
- 120 g gehakt
- 45 g ya cai
- 2 tl sojasaus
- 1 tl donkere sojasaus
- 1 tl (Shaoxing) rijstwijn
- 1/2 tl Sichuanese peperkorrels, droog geroosterd
- 1-3 gedroogde chili's, gehalveerd en van zaadjes ontdaan
Saus
- 1/2 tl Sichuanese peper, geroosterd en gemalen
- 1 1/2 el sesampasta
- 1 tl suiker
- 2 tl verse gember
- 1 tl knoflook
- 2 lente uien, alleen het witte deel
- 2 1/2 el chili olie met sediment
- 1 tl olie
- 1 el sojasaus
- 1 el donkere sojasaus
Garnering
- Koriander + groene ringetjes lente ui

  • Verhit de olie in een wok en voeg zodra de pan goed heet is de chili's en de Sichuanese peper toe. Roerbak dit voor ongeveer 15 seconden totdat de olie de pittigheid heeft opgenomen en de geuren goed vrijkomen. Voeg de yo cai toe en roerbak nog eens 20 seconden.
  • Voeg nu het vlees toe samen met beide soorten sojasaus en de rijstwijn en bak tot het vlees gaar en knapperig is. Zet opzij.
  • Verhit in dezelfde pan opnieuw een klein scheutje olie en voeg de Sichanese fijne peper, gember, knoflook, suiker en bosui toe en roerbak het geheel circa 30 seconden. Verlaag het vuur, voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en laat het enige minuten doorwarmen.
  • Mix de saus en de helft van het vlees goed door de noedels, verdeel het over 2 kommen en verdeel daarover het overige vlees. Maak het af met het groene deel van de lente ui en wat verse koriander.