03-12-2016

Japanse Udon noedelsoep met rundvlees

Als noedelsoep-addict voelde ik de laatste tijd aan dat ik mijn passie een beetje aan het verwaarlozen was... Ik eet nog steeds vrij regelmatig noedelsoep, maar helaas maak ik het niet meer zo vaak zelf als dat ik voorheen deed (eerder deelde ik al deze noedelsoep met kip, Chinese Yang Chun noedels, ramen met geroosterd buikspek en miso ramen met gehakt). Tijd voor verandering! Deze udon noedelsoep maakt het helemaal goed, beloofd.
Udon うどん is een noedel-soort van erg dikke slierten. Het is gemaakt van tarwebloem, water en zout en als een van de weinige pasta's bevat het geen ei. De noedel vindt haar oorsprong in Japan. Ze worden zowel in droge als in verse vorm verkocht. De droge moet net als andere standaard noedel-soorten gaar gekookt worden in een pannetje. De verse noedels hoeven enkel kort gekookt te worden, omdat ze in principe al gaar zijn en dus enkel opgewarmd hoeven worden. In China en Japan zijn er vaak spannende verhalen over het moment dat een gerecht of pasta soort voor het eerst het daglicht zag. Die verhalen zijn er ook voor deze noedels, maar er zijn er zoveel dat ik er de moeite niet voor zal doen ze allemaal te verkondigen. De geïnteresseerde lezer zal er genoeg over kunnen vinden online en het is best leuk het eens op te zoeken!
De noedels worden voornamelijk gebruikt in soepen, maar er zijn ook gerechten zonder soepbasis. De bereiding van de soepen en de smaken die worden gebruikt zijn vaak afhankelijk - wederom geldt hetzelfde voor veel andere gerechten - van de steden en streken waar ze bereid worden. In het oosten wordt er veelal gebruik gemaakt van donkere sojasaus en in het westen juist vaak van een lichte sojasaus die een mildere smaak heeft. De basis bestaat vaak wel altijd uit een bouillon van dashi. De toppingen worden over het algemeen vaak gekookt of vers toegevoegd, maar er kunnen ook gefrituurde toppingen worden gebruikt. In het oosten worden noedels niet alleen warm, maar ook koud gegeten. Zo ook udon noedels. In zomer vaker koud en in de winter vaker warm.
Hoe dan ook vind ik persoonlijk dat udon noedels eten een heel andere ervaring is dan andere noedels, doordat ze zóveel dikker zijn. Ze zijn echt heerlijk om je tanden in te zetten en dit recept is zeker het proberen waard!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 g rundvlees, dun gesneden*
- 1 kleine ui
- 1 el sojasaus
- 1 el suiker
Soep
- 400 ml dashi (1 tl poeder)**
- 2 el sojasaus
- 2 el mirin
- 1 tl suiker
Overig
- 2 x 200 g verse udon noedles
- 1 lente ui

  • Breng in een pannetje de dashi en overige soep ingrediënten zachtjes aan de kook en breng het op smaak met een snufje zout.
  • Snijd de ui in halve ringen, de lente ui in ringetjes en zet deze laatste opzij.
  • Verhit op hoog vuur wat olie in een pan en bak hierin de ui voor een minuut. Voeg na de minuut het vlees, de sojasaus, het suiker en een snufje zout toe en bak het tot het helemaal gaar is.
  • Kook intussen de udon noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel deze over twee kommen. 
  • Schenk de soep in de twee kommen, verdeel het vlees erover en garneer het geheel met de ringetjes lente ui. Voeg eventueel ook een bijna-hard-gekookt eitje toe.

*Bijvoorbeeld rosbief of riblap. Het maakt niet heel veel uit, zolang het maar in dunne plakjes is gesneden.
**Dashi is een bouillon met een unieke smaak die de meeste Japanse (en Chinese ook wel) huishouden op voorraad hebben. Dashi is vaak in poedervorm bij vrijwel elke Aziatische toko te verkrijgen. Het kan ook eventueel door runderbouillon vervangen worden. De smaak zal zeker verschillen, maar het gerecht blijft hoe dan ook heerlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten