26-12-16

Krentenbrood

Oké, misschien is het een beetje laat om jullie aan te moedigen dit voor kerst te maken gezien het al 2e kerstdag is. Toch is het zeker de moeite waard dit heerlijke brood met jullie te delen. Ik bakte het gisteren voor de tweede keer deze week, maar dit keer om mee te nemen naar mijn ouders, en daar viel het brood érg in de smaak. Mijn vader is een expert op gebied van krentenbrood dus neem het maar van hem aan: hij is lekker!
Het lekkerst is nog met een beetje roomboter en poedersuiker. Helaas had ik niet genoeg tijd hem zo op de foto te zetten, we hadden een trein te halen. Één minuut na deze foto zaten we dan ook al op de fiets. Nou goed, misschien te laat voor kerst, maar dit krentenbrood proeft ook heus lekker op een andere dag!

Ingrediënten
- 135 gram volle melk, warm
- 135 gram water, kamertemperatuur
- 7 g gist
- 405 gram tarwebloem
- 1 tl kaneel
- 45 gram suiker
- 1 1/4 tl zout (7 g)
- 33 gram ongezouten zachte roomboter, in klontjes
- 1 ei, gesplitst
- 120 g sultana's
- 160 g krenten

  • Meng het gist en de suiker met de melk en zet voor 10 minuten opzij.
  • Zeef de bloem boven een ruime kom en meng het eerst met het zout en de kaneel en voeg vervolgens het water en het gistmengsel toe.
  • Kneed het deeg voor 6 minuten, voeg dan de blokjes boter toe en kneed het opnieuw voor 6 minuten goed door. Laat het deeg 15 minuten en wel in deze tijd de sultana's en krenten in warm water.
  • Dep de rozijn goed droog met een theedoek. meng deze door het deeg en laat het deeg in een met plastic folie of natte theedoek afgedekte kom op een warme plek 60 minuten rijzen.
  • Druk nu goed de luchtbelletjes uit het deeg en leg in een ingevette broodvorm. Dek de vorm weer af en laat het deeg opnieuw 60 minuten rijzen. Verwarm 30 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 180 graden.
  • Kwast het deeg aan de bovenkant in met de eidooier en bak het krentenbrood in circa 55 minuten op de onderste tree gaar.