25-08-2017

Macaroni met ham en kaas


Sommige gerechten waar ik goede herinneringen aan heb als kind zijn zo'n begrip, dat ondanks de benaming uit meerdere woorden bestaat, het gevoelsmatig één woord is. Zo ook deze 'macaronimethamenkaas'.  Eigenlijk is het één begrip en moet je het echt in één volle teug zeggen, anders telt het niet. Deze maaltijden zijn die waar je eens in de zoveel tijd (lees: vaak in de zoveel tijd) echt om kon zeuren en die echt kenmerkend waren voor jouw gezinnetje.

Zoals ik al zei is deze macaroni met ham en kaas daar een goed voorbeeld van voor mij. Als we dit aten was het echt een feestje. Het heeft misschien wat weg van wat we uit Amerika kennen als mac 'n cheese, maar ik vind eigenlijk dat deze buiten die categorie moet vallen.

Mijn moeder maakte dit gerecht vaak met een dikke plak ham en een dikke plak boterhamworst. Het komt niet zo nauw, het is maar net wat je voorkeur heeft of je wel of niet boterhamworst, of zoiets als Smac, ook gebruikt en hoeveel. Zolang er maar ham doorzit. Natuurlijk, spekjes kan ook, maar dan zal het wel gelijk een heel andere draai krijgen en niet meer macaronimethamenkaas mogen worden genoemd!

Eens in de zoveel tijd als we dit aten werd er soms nóg een schepje bovenop dat feestje gedaan. Als de pan dan net van het vuur kwam en er een heerlijke, warme, smeuïge portie op je bordje lag, en er was nog wat (geraspte) kaas in de koelkast, strooiden we dit er nog extra overheen. Wat sowieso altijd op tafel kwam was een fles curry en een fles ketchup. Ik ben een volwaardig lid van de saus-overkill-club als het op sommige gerechten aankomt.

Dit gerecht is dus niet spectaculair culinair, maar omdat het toch een van mijn absolute favorieten is wel de moeite waard om te delen. Het is daarbij ook zo lekker makkelijk dat het een fijn recept is om achter de hand te hebben tijdens een drukke week. Om het nog gemakkelijker te maken kun je ook gewoon een pakje kaassaus uit de supermarkt halen. Macaronimethamenkaas van mijn moeder werd immers ook op de manier gemaakt.

Oké nog een laatste toevoeging aan het verhaal! Mocht je wat overhouden is het natuurlijk prima om het de volgende dag - zelfs koud is ie lekker - zoals ie is op te eten. Wat ook lekker is, is om er wat gesneden sla of een tomaatje door te doen. Zo krijg je een van de lekkerste maaltijdsalades en heb je gelijk een goede bestemming voor die restjes die je in de koelkast had liggen!

Ingrediënten voor 4 personen:
- 225 g macaroni
- 1 grote ui
- klontje boter
- 250 g hamblokjes (of deels boterhamworst/Smac)
- 2 el bloem
- 275 ml melk
- 50 g kaas + extra


  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking en, giet af en zet opzij.
  • Snipper de ui. Verhit de boter in een ruime (!) pan met anti-aanbaklaag en fruit hierin de ui glazig en bak tegelijk de ham mee.
  • Strooi na ongeveer 2 minuten de bloem uit boven de pan en bak het net zo lang mee tot het smeeuig geworden is en er geen droog poeder meer te zien is. Voeg dan ongeveer 1/3 van de melk toe en roer het net zo lang tot er een egale dikke saus ontstaat. Herhaal dit nog twee maal met de overige 2/3 van de melk. (De saus hoeft op dit punt niet al heel dik te zijn. De kaas en het zetmeel van de macaroni zorgt ervoor dat de saus nog dikker wordt.)
  • Voeg de kaas toe en roer net zolang tot het volledig gesmolten is. Breng het geheel op smaak met zout en witte peper en serveer het eventueel met extra geraspte kaas en curry of ketchup.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten