14-08-2017

Pandan flensjes met palmsuiker kokosvulling, Dadar Gulung


Deze jongens rollen al jaren zo nu en dan uit de keuken. Dat ik er nooit eerder over geschreven heb is eigenlijk schandalig want wat zijn ze lekker zeg! Ik besefte me het toen ik ze op tv voorbij zag komen. Deze Indonesische pannenkoekjes, ook wel kuih gulung genoemd, komen rechtstreeks uit de hemel. Ze worden ook wel eens met rijstmeel gemaakt, maar het komt in elk geval altijd neer op een beslag van kokosmelk, meel of bloem van een soort en pandanextract. De vulling bestaat vervolgens uit een mengsel van kokos en palmsuiker, waar soms ook pandan aan toe wordt gevoegd, maar dat is geen vereiste.

De gevulde flensjes zijn enorm populair in Maleisië en Indonesië. Ze worden daar overal op straat verkocht, met name in en in de buurt van grote markten. Ook in Nederland krijgen ze steeds meer bekendheid. De Oosterse keuken was sowieso al meer geliefd geraakt in het westen, maar met de komst van de food festivals is die populariteit alleen maar meer gegroeid. Daar krijgt iedereen de kans om op een leuke en gezellige manier met kleine (en onbekende) gerechtjes uit het buitenland kennis te maken. 'Dadar gulung' is een perfecte snack wat dat betreft, en zeker het proberen waard. Maar waarom wachten tot een food festival als je ze ook lekker zelf kunt maken?

Ingrediënten voor 10 flensjes:
- 300 ml kokosmelk
- 1 ei
- 120 g bloem
- 1 el maizena
- 1/8 tl zout
- 1/4 tl pandanpasta of 6 pandanbladeren 
Vulling
- 100 g kokos
- 50 g palmsuiker
- 1 el water


  • Maak de vulling door de hiervoor bestemde ingrediënten al roerend in een pannetje op te warmen tot er een kleverig mengsel ontstaat. Haal van het vuur en zet opzij.
  • Maak het beslag door alle ingrediënten voor de flensjes te mengen. Als je met verse pandanbladeren werkt, maal de bladeren dan met 3 el water fijn in een blender voor een minuut, haal het door een zeef en gebruik het residu.
  • Verhit een beetje olie in een pan met platte bodem en voeg als deze heet genoeg is 2 ruime el beslag toe. Spreid het beslag snel uit met de achterkant van de lepel tot een platte schijf en bak op deze manier pannenkoekjes tot het beslag op is. Voeg indien nodig tussendoor opnieuw kleine beetjes olie toe aan de pan.
  • Vul de pannenkoeken met de palmsuiker kokosvulling en vouw ze op dezelfde wijze op zoals je ook springrolls opvouwt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten