07-02-2017

Koreaanse Rabokki, 라볶이

Rabokki is eigenlijk de som van twee verschillende dingen, namelijk tteokbokki en ramyeon. Tteokbokki is in Korea een populaire street food dish, en is van origine een soort snack. Het bestaat standaard uit rice cakes in een scherpe en heel licht zoete saus met lente ui, gekookte eieren en vaak ook fish cakes. Ramyeon is simpelweg de Koreaanse benaming voor instant noodles, een term die inmiddels ook in Nederland weinig uitleg meer behoeft. Die twee gerechten - waarvan tteokbokki dus de basis is - bij elkaar maken Rabokki.

Op tteokbokki zijn sinds de oorsprong ervan meerdere varianten ontstaan. Zo is er inmiddels een tteokbokki carbonara: een combinatie van de rice cakes met carbonara saus op z'n koreaans. Deze is in tegenstelling tot de originele tteokbokki dan ook wit van kleur door de roomsaus. Ook is de variant op tteokbokki met een flinke lading gesmolten kaas erg populair in Korea. (Zie bijvoorbeeld instagram voor foto's)

Ik deel vandaag mijn eigen variant op tteokbokki > rabokki. Om er een complete maaltijd van te maken heb ik er in dit recept voor gekozen noedels toe te voegen. De hoeveelheid noedels voor twee personen lijkt weinig, maar vergeet niet dat de rice cakes ook als bron van koolhydraten gelden! Omdat Koreaans spicy eten goed samengaat met varkenvlees, en dan met name spek, gaan er door deze rabokki uitgebakken spekjes. Alle ingrediënten bij elkaar gaan heel goed samen en zijn, ondanks in contrast, ook in balans met elkaar. De rice cakes zijn heerlijk zacht om in te bijten, dus als je ook nog eens van chewy houdt, is dit Koreaanse gerecht zeker de moeite waard om eens te proberen!

>De ingrediënten klinken de meesten misschien onbekend in de oren, maar laat je daar niet door afschrikken! Het zijn stuk voor stuk ingrediënten die in alle toko's makkelijk te krijgen zijn. Een tip is om eerst even op internet te kijken hoe wat je zoekt eruit ziet. Ik kan natuurlijk ook zeggen dat je het altijd even kunt vragen aan de medewerkers, maar ervaring leert dat in sommige toko's als niet begrepen wordt wat je bedoel, je al snel het antwoord: "hebben we niet" krijgt, ook al staat het geen je zoekt op een halve meter afstand. Gelukkig kan het met een beetje eigen effort niet misgaan!

Ingrediënten voor 2 personen:
- 325 ml water
- 1 bolle tl dashi poeder
- 185 g rice cakes*
- 80 g ramen
- 125 g spekjes
- 2 stengels lente ui
- 45 g gochujang
- 1 1/2 tl gochugaru
- 1 1/2 tl suiker
- 2 hardgekookte eieren

  • Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Kook de eieren in een andere pan, laat ze schrikken en pel ze. Snijd ondertussen ook de lente ui in schuine ringen van ca. 1 cm.
  • Warm het water op in een ruime pan samen met de dashi en voeg vervolgens de gochujang, gochugaru, de suiker, lente ui en gekookte eieren toe. Roer goed door, voeg de rice cakes toe, roer nog eens goed door en laat 5 minuten goed doorwarmen met de deksel op de pan.
  • Voeg na 5 minuten de ramen toe aan de pan, dek opnieuw af en laat het geheel nog eens vijf minuten staan.
  • Als het goed is zijn de rice cakes nu mooi zacht en heeft de 'saus' een mooie dikte. Roer tot slot de spekjes door de pan en dien op.


*Rice cakes vind je in de koeling of vriezer in de toko. Zorg dat je ze voor gebruik laat ontdooien, bijvoorbeeld door ze 30 minuten in water te leggen. Je kunt ze ook zelf maken, deze zijn vaak wat verser, dus zachter en hebben dus minder tijd nodig om hun hardheid te verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten