25-02-2017

Ontbijt uit Hongkong: Ham macaroni soep, 火腿通粉


In veel culturen is soep voor ontbijt helemaal geen uitzondering. In tegendeel. Eerder postte ik al eens een simpele ontbijtsoep uit China. Vandaag deel ik er nog een, maar dan uit Hongkong. Ja, Hongkong is natuurlijk op papier ook gewoon China, maar dat is een beetje een omstreden verhaal. In Hongkong zijn veel algemeen Chinese gebruiken heel verschillend van hoe zij gelden in de rest van China. Zo wordt in Hongkong bijvoorbeeld nog het traditionele Chinees geschreven, terwijl dat in de rest van China 'afgeschaft' is.

Nou goed, genoeg over taal en cultuur, let's talk food. Dat ook in Hongkong, net als in de rest van China, soep voor ontbijt heel normaal is, is een feit. Veel kinderen groeien er op met deze soep. Toch is deze ham macaroni soep (fo tuy tong fun) typisch Hongkongs en je zult hem dan ook niet snel buiten Hongkong vinden. Wel is het duidelijk een resultaat van westerse invloeden, want macaroni is niet bepaald Chinees. In Hongkong zelf is het inmiddels in veel restaurants te bestellen. In de McDonald's is het zelfs een standaard aangeboden ontbijt optie.

De soep bestaat altijd uit in bouillon gekookte macaroni en een in reepjes gesneden plak ham. Simpelsuper populair gerecht. Om het gerecht nóg lekkerder te maken (lees:ultiem) bakte ik er een gebakken ei in wat sesamolie bij. Er is bijna geen beter ontbijtje dan dit (zo voelt het althans tijdens het opeten). Ham en ei zijn dan natuurlijk ook erg goede vrienden. Bak het ei in wat sesamolie en zorg dat de eidooier een velletje krijgt, maar van binnen nog helemaal zacht is. Strooi er wat zout en maal er wat zwarte peper over en je hebt een hemels ei voor op je ham macaroni soep.
als dat. Het klinkt bijna een beetje te simpel, maar het is niet voor niks een

Voor de wat grotere jongens zou ik aanraden wat meer macaroni te gebruiken. Gebruik in dit geval dan ook wat meer bouillon, dan komt het helemaal goed!

Voor 1 portie:
- 60 g macaroni
- 350 ml kippenbouillon
- 1/2 tl sojasaus
- 1 plak ham

  • Verwarm in een pannetje de kippenbouillon en breng het aan de kook. Voeg zodra het kookt de macaroni toe en kook dit gaar met de deksel op de pan.
  • Snijd de ham in dunne reepjes en bak eventueel een sunny side up ei.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de sojasaus toe. Schep het over in een ruime kom en top het af met de ham en eventueel het ei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten