18-02-2017

Rijst met kip en ei, Japanse Oyakodon 親子丼Oyakodon is een erg populair gerecht voor in de Japanse keuken, en dan bedoel ik gewoon achter het eigen fornhuis. De letterlijke vertaling is 'ouder-en-kind-rijstgerecht'. Die grappige naam is eigenlijk zo gek nog niet, omdat de kip natuurlijk het ei legt. Het wordt echt als comfort food gezien en Japan, en daar sluit ik me graag bij aan. In Japan is de balans tussen zoet en zout erg belangrijk - zoals ik eerder al eens schreef -, en dat komt in dit gerecht wederom goed naar voren.

Oyakodon wordt gemaakt door uien, kip en eieren te garen in een hete bouillon van dashi, sake, sojasaus en mirin. Vervolgens wordt het over rijst geserveerd, waarbij de bouillon er als saus over gegoten wordt. Sommige Japanners zijn niet vies van het ei niet helemaal door te laten garen, en gieten het geheel deels rauw over de hete rijst, waar het dan vervolgens verder door gaart.

Er zijn ook varianten van Oyakodon waarbij er zalm wordt gebruikt, maar het gebruik van kip is (logischerwijs ook gezien de naam) gebruikelijker. Wat wel belangrijk is, is het gebruik van de dashi bouillon. In veel gerechten waarin kippen-/runder-/tuinbouillon gebruikt wordt is het niet uiterst onmogelijk om in een noodgeval de een door de ander te vervangen. Dashi bouillon, daarentegen, heeft een unieke smaak die eigenlijk niet door een andere bouillon te vervangen is. Wellicht (waarschijnlijk zelfs durf ik bijna te zeggen) is dit gerecht ook heerlijk met een andere bouillon, maar de smaak zal zeker niet hetzelfde zijn.

*Dashi is verkrijgbaar in bijna iedere toko, net zoals mirin en sake. Mocht je onzeker zijn naar hoe wat je zoekt eruit ziet, dan is het wellicht verstandig eerst even te googelen op afbeeldingen van het product.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 kippendijen
- 120 ml dashi (1/4 tl poeder)
- 2 el sojasaus
- 1 tl donkere sojasaus, optioneel
- 2 el sake
- 1 el mirin
- 1 el suiker
- 2-3 eieren
- 1/2 ui, gesnipperd
- 3 el gehakte lente ui
- verse koriander ter garnering
- 2 porties rijst

  • Snijd de kip in dunne plakjes en marineer het tenminste 10 minuten in 1 el sake en een snuf zout.
  • Verhit een pan op hoog vuur en voeg de dashi, sojasaus, andere el sake, mirin en suiker toe. 
  • Voeg als de saus goed heet is de uisnippers en kippendij toe en laat het 6 minuten op middel-hoog vuur pruttelen. Keer halverwege de kip om.
  • Kluts de eieren en snijd de lente ui in schuine ringen.
  • Draai het vuur hoog, strooi de lente ui in de pan en schenk het ei in de hete bouillon. Zorg dat er overal ei zit en dek de pan dan voor 1 minuut af met een deksel, tot ze gestold zijn.
  • Verdeel de inhoud van de pan over 2 kommen met rijst en zorg dat je de bouillon niet vergeet! Maak het af met wat bieslook of koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten