24-02-17

Wortel pinda-soep


Deze week vroeg ik Partner Elf een wortel mee te nemen uit de supermarkt, waarna hij vervolgens thuiskwam met een gigantische zak oranje vrienden. Niet wat ik bedoelde, maar helemaal niet erg! Gelukkig is er genoeg met wortels te doen, dus die zouden wel opkomen.

Een wortelcake (recept volgt...), drie soepen en een hoop geknabbel later leverde een paar heerlijke recepten op. Vandaag deel ik vast deze wortel pinda-soep. In veel gerechten waarin pindasaus voorkomt, komt ook wortel voor. Die twee in combinatie in een soep kan dus niet misgaan en dat zal ik zeker beamen!

Wat betreft de garnering kun je zelf inspelen op wat je lekker vindt. Voor wat meer pit voeg je een beetje sambal of een pepertje toe, voor wat crunch bijvoorbeeld wat gemalen pinda's.

Ingrediënten voor 2 kommen soep:
- 500 ml water
- 1/2 blokje bouillon
- 300 g wortels, in stukken van 2 cm
- 1 tl gember
- 2 teentjes knoflook
- lente ui, in ringetjes, witte en groene deel apart
- 2 ruime el pindakaas
- 1/2 tl suiker
- 1/4 tl kurkumma, optioneel
- gemalen zwarte peper
- rood pepertje, optioneel


  • Breng de bouillon in een pannetje aan de kook en voeg de wortels, knoflook, gember en het witte deel van de lente ui toe. Breng de bouillon opnieuw aan de kook, draai het vuur dan wat lager en laat de wortels gaar koken in circa 8 minuten met een deksel op de pan.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep zo fijn als gewenst. 
  • Voeg nu de pindakaas, suiker en kurkumma toe en warm de soep opnieuw op.
  • Proef en breng de soep op smaak met zwarte peper en eventueel wat extra zout naar smaak. Dien op en garneer met de groene ringetjes lente ui en eventueel een paar ringetjes van een rood pepertje.