11-02-2017

Zoete miso broodjes, Amashoku 甘食

Miso krijgt - net als zoveel vroeger-alleen-in-Azië-bekende etenswaren - steeds meer bekendheid in Europa en de rest van het westen. Van miso soep of ramen miso hebben de meeste mensen inmiddels wel gehoord. Ook zijn er steeds meer mensen die sauzen en dressings maken met miso, of hun groenten erin wokken. Toch zal het verbazen dat er ook heerlijke zoete dingen mee te maken zijn. Van al die verschillende zoete recepten deel ik vandaag dit heerlijke miso broodjes recept.

Amashoku is heel makkelijk te maken met vrij simpele ingrediënten. Het is een brood waarbij geen fermentatie aan te pas komt. Ooit was het erg geliefd in Japan, maar tegenwoordig is het er steeds moeilijker te vinden, laat staan buiten Japan. Het zou zo'n 100 jaar geleden voor het eerst gemaakt zijn.

De zoete broodjes hoeven niet bij uitstek met miso gemaakt te zijn, maar de textuur is voor elk broodje hetzelfde. Het zit een beetje tussen koek, cake en brood in. De buitenkant is een klein beetje knapperig, net zoals muffins dat soms hebben, maar de binnenkant is meer zacht en cake-achtig. De smaak is zoet en boterachtig, hoewel er maar heel weinig boter in gaat. De miso geeft een heerlijke zoute smaak die desalniettemin niet overheersend is. In Japan is de balans tussen zout en zoet erg belangrijk, en dat zul je in deze broodjes goed kunnen herkennen.

Er zijn ook amashoku broodjes met verschillende soorten vullingen, maar toch is de simplicity van een eenvoudig amashoku broodje juist wat het zo goed maakt. De traditionele broodjes worden voor ze de oven ingaan aan bovenkant met een ingevet mes ingesneden in de vorm van een kruis. Ze komen dan met een mooie inkerving uit de oven. Als ik de broodjes voor anderen maak wil ik dat ook nog wel eens doen, maar vaak is het een snel go-to recept, dat ik vlug maak. Als ik een zoet miso broodje eet moet ik altijd even zitten om er echt helemaal van kunnen te genieten!

p.s. Ik vind de broodjes zoet genoeg met 165 g suiker, maar doorgaans wordt het broodje met wat meer suiker gemaakt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur zou ik een hoeveelheid van 165 tot 180 g suiker aanraden.

Ingrediënten voor 10 broodjes: 
- 255 g bloem
- 32 g maizena
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl azijn
- 120 ml melk
- 45 g boter
- 170 g suiker
- 60 g miso
- 1 ei


  • Verwarm de oven voor op 250 graden (235 hete lucht).
  • Pak twee kommen. Meng het bloem met de maizena, baking soda en bakpoeder en zeef het zo'n vier keer van de ene naar de andere kom.
  • Meng in een andere kom de miso, het suiker, de melk, de azijn, het ei en de boter goed door elkaar tot een egaal mengsel. Schenk dit bij de bloem en roer ook dit tot een egaal mengsel.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit 10 hoopjes deeg van ca. 6 cm breed op een bakplaat met bakvel. Ik gebruik twee treden, want er moet genoeg ruimte tussen het deeg zitten als het de oven in gaat.
  • Bak de broodjes in 10 minuten gaar in de oven en laat ze helemaal afkoelen op de bakplaten.