18-02-2017

Daikon soep, Muguk 무국

Ik heb een paar ultieme, favoriete soepen en deze hoort zeker in dat lijstje thuis. Het verbaast me telkens weer dat zo'n simpele soep, zonder bouillon, zo lekker en smaakvol kan zijn.

Daikon is een radijssoort met vele namen, zoals rettich, rammenas, Koreaanse radijs, Japanse radijs, Chinese radijs, witte radijs, lobak, enzovoorts. In Korea wordt de radijs mu genoemd, en gezien deze soep Koreaans is en guk zoveel betekent als soep, zal de naam Muguk je niet veel verbazen. Zoals al te zien is aan de vele benamingen - waar ik er slechts een paar van genoemd heb -, zou de radijs zowel Koreaans, Japans als ook Chinees moeten zijn. Gek genoeg zou het oorspronkelijk ergens in het Oosten van het Middellands Zeegebied vandaan komen.

Elk land heeft wel een paar traditionele gerechten met de radijs en dat is niet gek. De radijs is ontzettend smaakvol en wanneer hij gekookt of gestoomd wordt krijgt het een heerlijke smaak en een zachte structuur. In tegenstelling tot de welbekende rode radijsjes, is daikon minder sterk en peperig van smaak en ook is hij minder waterig. In Nederland gebruikt men het soms om stamppot van te maken. Het kan ook gewokt of aan stoofgerechten toegevoegd worden, maar ook door een salade is erg lekker.

Vandaag deel ik mijn eigen favoriete manier om daikon te gebruiken, namelijk in deze heerlijke soep! Het is een soep die je goed als voorgerecht of bijgerecht kan gebruiken gezien hij vrij licht is. Ook als lunch is het een goede optie. In dit geval is de soep goed voor 3 porties met iets erbij, of 2 porties zonder iets erbij.

Ingrediënten voor 3 porties:
- 200 g daikon
- 4 tl ansjovis vissaus
- 1/2 tl sesamolie
- 100 g varkens-/runderlapjes (1 stuks)
- 1 tl knoflook
- 1 lente uitje, schuine ringen van 1 cm
- 900 ml water

  • Snijd het vlees in dunne plakjes en vervolgens in een breedte van ongeveer 2 1/2 cm. Marineer het vlees in 2 tl vissaus, 1/4 tl sesamolie en een 1/2 tl knoflook.
  • Schil heel licht de buitenkant van de daikon en snijd deze in gelijke plakjes als het vlees.
  • Breng in een ruime pan het water aan de kook en voeg het vlees toe. Schep steeds het schuim weg dat aan het oppervlak ontstaat. Doe de deksel op de pan en laat het zachtjes voor 8 minuten koken.
  • Voeg nu de daikon toe en dek de pan opnieuw voor ca. 12 minuten af.
  • Voeg nu het lente uitje en de overgebleven knoflook en vissaus toe en kook nog eens 2 minuten zonder deksel.
  • Breng de soep op smaak met een snuf zwarte peper en eventueel extra zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten