29-04-2017

Asperge mosterd soep

Ik heb het even nagezocht en officieel eindigt aspergeseizoen pas op 24 juni, goed nieuws! Toch vind ik dat ongeacht hoe lang het nog aspergeseizoen is het lekker vaak gegeten mag worden. Niet alleen omdat wij Nederlanders blijkbaar, volgens het aspergecentrum (ja, dat bestaat echt!), te weinig asperges eten, maar omdat verse asperges gewoon te lekker zijn om het niet te doen nu het kan.

Mosterdsoep is een van mijn lievelingssoepen. Een tijd terug schoot me het idee te binnen dat mosterdsoep uitstekend goed samen zou gaan met zachte asperges, and boy was I right. Helaas blijft soep altijd lastig zo lekker op beeld vast te leggen als het in werkelijkheid is, maar zonder twijfel is dit voor de aspergeliefhebber een van de beste soepen ooit. Dus, hoewel je officieel nog ruim 2 maanden de tijd hebt om volop van asperges te genieten, wacht vooral niet langer dan nodig is! Meer zin in een klassieke Nederlandse asperge maaltijd? Klik dan hier voor asperges op moeders wijze.

Ingrediënten voor 1,3 liter soep:
- 1 el boter
- 1 ui
- 2 el bloem
- 1 liter kippenbouillon
- 2 el grove mosterd
- 200 g asperges, na het schillen
- vers gemalen peper
evt. uitgebakken ontbijtspek

  • Maak de asperges schoon en snijd het kontje eraf (1 cm). Schil ze heel dunnetjes, snijd ze in stukken van 1 1/2 cm en zet opzij. Snipper de ui. Verhit de boter in een ruime pan en fruit ze tot ze glazig zijn (circa 2-3 minuten).
  • Voeg de bloem toe en bak deze een minuut mee tot het volledig is opgenomen door de uien en blus af met de bouillon.
  • Kook de bouillon enkele minuten met de deksel op de pan en pureer hem vervolgens. Als je geen staafmixer o.i.d. in huis hebt kun je deze stap overslaan.
  • Voeg nu de mosterd en asperges toe aan de soep en breng aan de kook. Zet het vuur lager zodra de soep kookt en dek de pan voor 20 minuten af met de deksel.
  • De soep is klaar als de asperges helemaal zacht geworden zijn. Strooi een ruime hoeveelheid peper over de soep en serveer hem eventueel met wat uitgebakken en verkruimeld spek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten