24-04-17

Zoete Matzo Brei (gebakken matzes met roerei)

Matzo Brei, waar te beginnen? Bij ons in Nederland zijn matzes een geliefd product op de paastafel. Wij eten ze over het algemeen met suiker, kaas of ei. Matzes zijn echter van origine onderdeel van de Joodse keuken. Er wordt zelfs meerdere keren naar gerefereerd in de Torah. Het wordt gedurende het hele jaar gegeten, maar met name rond Pesach. Er zijn wel strengere eisen aan de kosher matzes die gegeten worden met Pesach. Deze moeten bestaan uit enkel bloem en water (en bij uitzondering ei) en het bakproces mag tot 18 minuten kosten, terwijl de matzes normaal wel wat diverser mag zijn.

Matzo Brei is een gerecht van matzes en roerei, dat zowel zoet als hartig kan zijn. Ik heb inmiddels varianten gezien met gekarameliseerde ui en bieslook of peterselie, met banaan en chocolade, met kaneel en suiker en eventueel appel, met ananas en mint, met bacon en maple syrup, met kersen, pizza-versies, maar het lekkerste is misschien nog wel de simpele Matzo Brei, waar je zelf naast kunt serveren wat je blieft. In onderstaand recept laat ik zien hoe je deze simpele Matzo Brei zelf thuis maakt. Ik zelf top ze af met wat poedersuiker en geef er jam en crème fraîche bij, maar appelmoes of roomkaas zou ook een prima optie zijn.

Dit gerecht is ideaal voor een overschot aan matzes na de paasdagen. Vaak worden matzes snel zacht, ze zijn moeilijk goed en knapperig te bewaren. Voor dit gerecht is het niet nodig dat de matzes knapperig zijn, in tegendeel, dus zo kun je er heerlijk nog wat langer van genieten.

Ingrediënten voor één portie:
- 1 grote matze
- 1 el boter
- 2 eieren
- 1 el melk
- snufje zout en peper
- 1 tl suiker
om te serveren: crème fraîche, poedersuiker, jam

  • Verhit de boter in een pan tot goed heet. Houd ondertussen de matze circa 20 seconden onder warm water tot hij zacht, maar nog niet sompig geworden is.
  • Breek de matze is stukken en bak ze in de hete boter voor 2 minuten.
  • Kluts in de tussentijd de eieren luchtig met de melk, suiker en een snufje zout.
  • Voeg de eieren toe aan de pan en bak een roerei. Haal de pan van het vuur als er bijna geen vloeibaar ei meer is, en blijf van het vuur roeren tot het ei volledig gestold is.
  • Strooi wat peper over de Matzo Brei en serveer het met wat poedersuiker, crème fraîche en jam of andere toppingen naar keuze.