23-05-2017

Biscuits & sausage gravy

Biscuits and gravy is een Amerikaans ontbijt-gerecht dat door de hele natie, en met name in het Zuiden, enorm geliefd is. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe is dit gerecht tot stand gekomen?

De term 'biscuits' is eigenlijk afkomstig uit de Britse taal, waar het refereert naar het biscuit koekje dat wij ook kennen. In de tijd van Lodewijk XIV - ook wel bekend als de Franse 'Zonnenkoning' - stonden de koekjes bij de soldaten bekend als 'steenbrood'.  Het biscuitje in koek-vorm was een snack voor zeelieden en het leger. Deze platte biscuits waren ideaal om in de zakken van een overall meegedragen te worden als eten voor onderweg of tijdens het werken. Zo werden ze ook al snel populair voor de hardwerkende lieden in Zuid Amerika.

De getransformeerde biscuits waar dit recept over gaat werden pas veel later geïntroduceerd. Ze zouden zijn ontstaan in de tweede helft van de 18e eeuw op de Zuidelijke plantages. Voedsel was schaars. Men gaf de voorkeur aan broodjes die snel en simpel bereid waren, goedkoop om te maken en goed bij de meeste maaltijden zouden gaan. De biscuits konden heel makkelijk in de zakken van een overal meegenomen worden voor tijdens het werk. In Zuid-Amerika werden de biscuits tevens vaak van zoete aardappel gemaakt. Zoete aardappel kwam hier veel voor en werd vaak gebruikt als vervanger van bloem, wat veel minder in omgang was.

Pas in 1952 kregen de biscuits meer bekendheid in de rest van Amerika. Kolonel Sanders van Kentucky Fried Chicken bracht de zuidelijke biscuits naar de rest van Amerika toen hij zijn eerste franchise opende in Utah.

Een goede biscuit is zacht en 'flakerig' aan de binnenkant met een lichtelijk krokante buitenkant. Ze worden gemaakt van een combinatie van bloem, shortening of boter, bakpoeder en melk of water. Het deeg dat hieruit gevormd wordt, wordt uitgerold en in cirkels gesneden, gebakken en warm geserveerd met een gravy. Het geheim van het maken van goede biscuits zit in een aantal dingen. Een is dat het deeg niet over-gekneed moet worden. Dit is een van de dingen die ervoor zorgen dat er een mooi 'flakerig' deeg ontstaat. Een ander belangrijk punt is om goed koude boter te gebruiken en een laatste tip is om de vorm waarmee het deeg gesneden wordt alvorens te bedekken met wat bloem. De vormpjes moeten namelijk zonder gewrik, in een keer naar beneden hakkend uitgesneden worden om een goed resultaat te krijgen.

De gravy's die geserveerd worden bij de broodjes zijn lang niet altijd hetzelfde, maar bestaan vaak uit een basis van varkensworst of -gehakt, melk, boter, bloem en peper. Ik geef hieronder een simpele versie van een dergelijke gravy en vermeld helemaal onderaan dit bericht een aantal lekkere variaties. Zo is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om het vlees te vervangen door champignons en/of nootjes, om de gravy vegetarisch te maken.

Ingrediënten voor 4 biscuits:
- 100 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/8 tl zout
- 44 g koude boter
- 70 ml koude melk

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en zout boven een kom.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en prak het met een pastry blender of vork door de bloem tot dat er overal korrels zijn ontstaan.
  • Voeg in 3 delen de melk toe en roer het geheel door elkaar met een vork.
  • Bestuif een schone werkplek met bloem, leg het deeg erop en stuif ook hier wat bloem over. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 1/2 cm dikte en snijd er 4 ronde vormpjes uit.
  • Leg de vormpjes op een bakplaat en bak de biscuits in 10-12 minuten goudbruin en gaar en bereid in de tussentijd de gravy.

Ingrediënten voor de sausage gravy:
- klontje boter
- 200 g varkensworst, fijn gehakt
- 2 el / circa 20 g bloem
- 330 ml melk*
- 110 ml bouillon
- 1 el Worcestershire sauce (niet in huis, dan weglaten)
- zwarte peper
- voor lekkere toevoegingen zie de notities onderaan

  • Verhit de boter in de pan en bak hierin de gehakte worst (en eventuele champignons en/of ui) in 5 minuutjes gaar.
  • Strooi de bloem over het vlees, bak het voor 1 minuut al-omscheppend aan en blus het geheel al-roerend af met de melk en bouillon.
  • Breng het geheel op smaak met de Worcestershire saus en flink wat zwarte peper en laat de saus mooi indikken.
  • Haal als de saus mooi ingedikt is (ca. 5 minuten) de pan van het vuur en voeg eventueel verse gehakte kruiden en/of noten toe.


*Je kunt er ook voor kiezen je gravy alleen op basis van melk te maken. Breng in dit geval de gravy op smaak met zout.
**Één biscuit bevat 181 kcal, 20,7 kh en 9 g vet.
***Serveer de biscuits & gravy met wat schijfjes komkommer, dit gaat verrassend goed samen!
****De verse kruiden die goed in de gravy passen zijn o.a. tijm, bieslook, peterselie of basilicum.
*****Voeg ook eens champignons, ui of walnoten toe voor wat variatie. Voor een vegetarische optie kun je al het vlees door één van de drie of een combinatie ervan vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten