12-10-2017

Japans gestoofde aardappel en rundvlees, Nikujaga 肉じゃが

Nikujaga is een echte Japanse rustieke klassieker. Het bestaat over het algemeen uit rundvlees, ui, wortel, aardappelen gekookt slash gestoofd in een zout-zoete saus. Er zijn daarbij vier componenten waarmee men kan afwijken van deze basis. Zo wordt Nikujaga ten eerste soms bereid met boontjes erbij. Japanners zijn net als Koreanen gek op kleurrijke gerechten en het toevoegen van boontjes zorgt zeker voor een kleurrijk Nikujaga-feestje op je bord. Ook wordt er soms varkensvlees in plaats van rundvlees gebruikt of voegt men Shirataki noedels toe. Tot slot is er ook ruim verschil te zien in de hoeveelheid saus die gebruikt wordt bij het bereiden van mens' eigen versie van Nikujaga.

Nikujaga is een zeer gemakkelijk gerecht om te maken; je kunt dan ook verwachten dat de meeste Japanners wel weten hoe ze een goede Nikujaga op tafel moeten zetten. Sterker nog: verhaal gaat dat Japanse vrouwen vroeger zelfs aan de hand van hoe goed zij hun Nikujaga bereidden werden beoordeeld. Het is in elk geval een zeer passend gerecht om onder de knie leren te krijgen als je graag wat ervaring wilt opdoen met Japans koken.

Het wordt over het algemeen vaak in de winter gemaakt omdat het een echt hartverwarmend gerecht is. Soms wordt het als klein bijgerecht geserveerd bij een ander hoofdgerecht of andere meerdere kleine gerechtjes en soms wordt het als hoofdmaal geserveerd met een kom rijst en een kom misosoep.

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 200-250 g rundvlees
- 200 g ui
- 150 g wortel
- 350 g aardappel
- 250 ml water
- 1/4 tl dashi poeder
- 2 el sake
- 2 el sojasaus
- 3 el lichtbruine suiker
optioneel: 100 g Shirataki noedels

  • Optioneel: Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd het rundvlees in zo dun mogelijke kleine plakjes. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en bak hierin het rundvlees op een matig vuurtje rondom aan.
  • Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in stukken ter grote van 2 1/2 cm. Snijd de uien in 8 stukken en de wortel in slordige blokken.
  • Voeg als het vlees niet meer rood is de gesneden aardappels(, noedels) en groenten toe, roer het kort om en voeg dan alle overige ingrediënten toe. Breng eventueel op smaak met een beetje zout.
  • Roer opnieuw, breng aan de kook, draai het vuur zachter, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. 
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 30 minuten inkoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten