08-03-2018

Japanse gefrituurde Kip, Tori No Kara-age 鶏の唐揚げ


Kara-age is net zoals Teri-yaki niet een saus of gerecht, maar een kooktechniek. Het is een techniek die meestal wordt gebruikt voor kip, maar ook geregeld voor ander vlees en ook vis. In stukken gesneden vlees of vis wordt eerst tenminste een uur gemarineerd. Vervolgens worden de stukken bedekt met aardappelzetmeel of een mix van aardappelzetmeel en bloem, zodat er een soort beslag ontstaat. Dan wordt het heerlijk krokant en goudbruin gefrituurd, soms zelfs een tweede keer op een hogere temperatuur voor een nóg krokanter korstje!

Kara-age is niet regio-gebonden, maar een welbekend en geliefd gerecht door heel Japan. Het heeft zelfs eigen festivals en een eigen vereniging(!): The Karaage Association. Je zou het mis hebben als je denkt dat Tori No Kara-age hetzelfde is als Fried Chicken. Het is zelfs zo dat de KFC in Japan restaurants heeft die speciaal toegespitst zijn op Kara-age en geen reguliere gefrituurde kip verkopen

Kara-age is erg geliefd als hoofd- of bijgerecht, om te snacken tussendoor, maar ook kom je het vaak tegen in bento lunchboxen, gezien ze koud nog steeds heerlijk zijn.

Variaties zijn er natuurlijk ook weer van jewelste. Zo is er Chikin Nanban, waarbij de vers gefrituurde kip eerst in een zoet azijnmengsel wordt gedoopt en vervolgens geserveerd wordt met een tartaarsaus. Één van mijn persoonlijke favorieten is Teri-yaki Kara-age. Je maakt dan eerst gewoon de gefrituurde kip zoals hieronder beschreven, en bakt het vervolgens in de pan met een saus voor Teri-yaki.

Op de foto's is een speciale dipsaus te zien, die bij meerdere gerechten te gebruiken is, maar in het bijzonder erg goed bij deze heerlijke kipjes past. Houd voor een recept van deze dipsaus de blog in de gaten...

p.s. Is dat eendje niet leuk?

Ingrediënten voor 4 personen als bijgerecht:
- 350 g kippendij
- 1 tl gember
- 1 tl knoflook
- 1 el sake
- 2 tl suiker
- 1 1/2 el sojasaus
- aardappelzetmeel
- olie voor frituren

  • Snijd de dij in stukken en meng het met de gember, knoflook, sake, suiker en sojasaus en laat het minimaal een uur marineren. De beste manier van marineren is in een afgesloten zak zonder lucht.
  • Verhit de olie tot 175-180 graden.
  • Meng een aantal eetlepels aardappelzetmeel bij de kip en roer het goed door elkaar, tot er overal een laagje beslag zit.
  • Frituur de kip als de olie de juiste temperatuur heeft in ongeveer 3 keer tot ze een goudkleurig en knapperig korstje gekregen hebben (circa 3 minuten).