17-02-2018

Japanse gesmoorde varkensribbetjes, Supearibu no Nikomi, – スペアリブ の にこみ


Dit recept is een van de recepten die ik op mijn kinderen met trots door zal geven als de tijd daar is. Het is echt een absolute klassieker bij ons thuis en we likken er al jaren onze vingers bij af. Het zijn de meest malse ribbetjes die je ooit zult proeven: de reden om ze thuis te maken en niet het risico te lopen op een tegenvaller buiten de deur. Ze smelten bijna op je tong weg en zijn gecoat in een héérlijke saus.

Het is een recept waarvoor ik mijn Japanse ingrediënten voorraad aanspreek, maar er zitten geen verrassend onbekende smaken aan voor iemand die wat minder bekend is met de Japanse keuken. Je kunt eventueel zelfs de typisch Japanse ingrediënten vervangen voor simpele Nederlandse. Mirin is makkelijk te vervangen door wat extra suiker of honing; sake kun je vervangen door droge cherry maar ook in zijn geheel weglaten en de dashi vervang je simpelweg door gewone rundvlees- of bij gebrek kun je ook kippenbouillonpoeder gebruiken. En, oh ja, je kunt natuurlijk ook voor platte ribbetjes/spareribs gaan.

Om deze ribbetjes écht op Japanse wijze te bereiden maak je gebruik van een Otoshibuta (おとしぶた). Een Otoshibuta is wat ze in het Engels een droplid-deksel noemen. Dit is een deksel die je rechtstreeks bovenop het voedsel plaatst. Nu zijn deze deksels niet gemakkelijk in Nederland te vinden, maar wel zijn ze super gemakkelijk zelf te maken (en natuurlijk ook via internet te bestellen). Een Otoshibuta zorgt ervoor dat de ingrediënten snel, maar ook overal even snel en gelijkwaardig gaar worden. Doordat de deksel op het voedsel ligt blijven de smaken dicht bij de ingrediënten in de pan, zonder in de lucht te gaan zweven of te verdampen. Dit zorgt er ook voor dat de bovenkant van de ingrediënten niet overgeslagen worden en net zoveel smaak krijgt als de onderkant. Tot slot hoeft bij gebruik van een Otoshibuta niet perse geroerd te worden, valt het eten minder snel uit elkaar en ook worden suikers beter gekarameliseerd. Dus: zeker de moeite waard om er zelf een te maken van bakpapier of zilverfolie, en dat in nog niet eens een minuut! Zie hier hoe je het doet, of Google het...

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 500 g varkensribbetjes
- 1 tl knoflook
- 1 1/2 el olie
- 2 el suiker
- 1 el honing
- 2 el sojasaus
- 1 el (rijstwijn)azijn
- 1 el mirin
- 1 el sake
- 1 el dashipoeder of ander bouillonpoeder
- 1/4 tl zout
- 1/2 tl peper

  • Leg het vlees in een pan met koud water, breng het aan de kook. Laat het enkele minuten koken en giet af. 
  • Verhit de olie in een pan en fruit hierin de knoflook. Voeg zodra de knoflook begint te geuren het vlees toe en bak het aan beide kanten goed aan voor enkele minuten tot er geen roze meer te zien is.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe aan de pan en schenk er warm water bij tot het vlees nét onder water staat. Dek de pan af met een deksel en laat het 1:30 uur pruttelen. Laat een heel klein kiertje open.
  • Haal de deksel van de pan en laat de saus inkoken (ca. 30 minuten) tot er een laagje dikke saus op de bodem over is. Let goed op dat het niet aanbrandt!
  • Haal het vlees goed door de saus en zorg dat het helemaal bedekt is.


*De saus kun je goed gebruiken als smaakmaker bij verschillende gerechten, maar gaat ook goed over aardappels in plaats van jus, of over de rijst. Gebruik niet gelijk te veel, hij is vrij sterk van smaak.
*De volgende dag zijn de ribbetjes nog smaakvoller doordat het lekker in de saus heeft kunnen marineren. Warm het langzaam op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten