29-12-2017

Traditionele Marokkaanse runder tajine met pruimen en amandelen

Geleerd van een vrouw geboren en getogen in de Marokkaanse stad Marrakesh. Geen enkel Marokkaans restaurant kan op tegen de kookkwaliteiten van een passievolle Marokkaanse vrouw in haar eigen keuken, en ik voel me dan ook vereerd dat ik het recept van een van deze vrouwen zelf heb mogen leren!

Hoewel een tajine gerecht in Marokko zelf natuurlijk het beste smaakt, is deze vrijwel exact in 'ons Nederland' na te bootsen. De ingrediënten zijn makkelijk in huis te halen en het bereiden zelf is ook geen totale abracadabra.

Ingrediënten voor 2-3 personen:
- 500 g rundvlees in grote stukken
- 1 kleine (rode) ui, fijn gesnipperd
- 2 tl gember poeder
- 1/2 tl grof gemalen zwarte peper
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl ras el hanout
- 10 suikerklontjes
- mespuntje saffraan
- 1 stokje kaneel
- bosje peterselie en koriander

Pruimen, amandelen en opmaak:
- 8 gedroogde pruimen
- 1/2 klein stokje kaneel
- 8 suikerklontjes
- handje amandelen
- sesamzaadjes

Vlees
  • Voeg de ui en de kruiden t/m de kurkuma toe aan het vlees, verhit een flinke scheut olie in een hoge pan en bak het vlees rondom goed aan. 
  • Voeg een laagje water, zout naar smaak, de kurkuma en de suiker toe aan de pan en laat het met de deksel erop 10 minuten op medium hoog vuur koken.
  • Haal de deksel van de pan en voeg de peterselie en koriander, de saffraan en het kaneelstokje toe. Giet heet water in de pan tot het het vlees onder water staat en laat het geheel koken voor 45 minuten met een deksel op de pan.
  • Haal de deksel van de pan en laat de saus goed inkoken. Er moet ongeveer 10 el vocht overblijven.


Pruimen en amandelen

  • Breng de pruimen in een laag water met de suiker en het stukje kaneel aan de kook en laat ze in 25 zacht koken tot er tevens een dikke stroperige substantie is ontstaan. Eventueel in de tussentijd kleine beetjes water toevoegen om aanbranden te voorkomen.
  • Frituur de amandelen tot ze licht kleuren of rooster ze in een droge koekenpan. 


Opmaak

  • Leg de stukken vlees in de tajine, lepel de saus erover en verdeel vervolgens de vruchten, gevolgd door de amandelen. Strooi de sesamzaadjes over de vruchten, verhit de tajine nog even met de deksel erop en dien op met (vers gebakken, Marokkaans) brood.