03-01-2018

Marokkaanse pompoensoep


Deze heerlijke pompoensoep - met smaken uit de Marokkaanse keuken - kan als heerlijk voorgerecht dienen, of als lunch met wat brood. Hoewel er enkel een eetlepel boter gebruikt wordt is het een mooie, dikke en romige soep die vol van smaak is.

Niet iedereen heeft het geurige en kleurige kurkuma in huis, dat kan dan ook eventueel wel weggelaten worden: het is met name voor de kleur van de soep. De verse peterselie die aan het eind ter garnering gebruikt wordt is zeker onmisbaar; wees er dus vooral niet te zuinig mee!

Ingrediënten voor 2 liter soep:
- 1 flespompoen á 1 kg
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 ruime el boter
- zwarte peper
- 1/4 - 1/2 tl komijn
- 1/4 tl kurkuma
- 1,5L tuinkruiden- of groentebouillon
- eventueel 1/4 tl cayenne poeder
- verse peterselie

  • Snijd van beide uiteindes van de pompoen een stukje af en halveer hem. Maak de binnenkant schoon en snijd hem in blokjes. Maak ook de paprika schoon en snijd deze in blokjes, snijd de ui in ringen, de tomaat in partjes en pers de knoflook.
  • Verhit de boter in een diepe pan en fruit hierin de pompoen en de knoflook voor 2 minuten. Voeg de overige groentes toe en breng op smaak met de komijn, een snufje zout en wat peper. Bak voor nog eens 5 minuten goed aan.
  • Blus de groentes af met de bouillon en laat het geheel ca. 10 minuten koken of tot zacht geworden. 
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep. Stel de smaak eventueel bij met wat extra van de reeds gebruikte kruiden en voor wat meer pit wat cayenne. 
  • Warm de soep opnieuw op en dien het op met verse peterselie.