14-01-2018

Japanse aardappel en vlees kroketten: Korokke, コロッケ

'It was love on first bite', is het eerste wat me te binnen schiet als ik nadenk over wat ik moet schrijven over Korokkes. Met de krokante buitenkant en boterzachte binnenkant die een micro zoete hint heeft (zeg maar net goed en perfect in verhouding met de overige smaken), kun je ook bijna niet anders.

Korokkes zijn een soort van kroketten bestaand uit aardappel en gehakt en geserveerd met een speciale katsusaus. Ze behoren tot de populairste huisgemaakte gerechten in Japan. Toch is het niet lang geleden sinds de Korokke voor het eerst op Japans toneel verscheen, namelijk pas ergens eind 19e eeuw. Men is het oneens of de Korokke een Franse oorsprong heeft (croquette) of toch een Nederlandse (kroket). De Japanse naam is in elk geval geworden tot Korokke, omdat dit gemakkelijker is om uit te spreken in het Japans.

Korokke werd al snel een wijdverspreid en populair, Westerse stijl eten (yōshoku) in de vroege jaren 1900. Hoewel de eerste Korokkes bestonden uit gehakt en aardappel, de versie die vandaag de dag overigens nog steeds het meest populair is, zijn er inmiddels oneindig veel varianten. Het is zoals reeds verteld een ontzettend populair gerecht om thuis te bereiden in de meeste Japanse huishoudens, toch is het doorgaans ook bij wijze van spreken op elke hoek van de straat te koop. Het wordt dan vers gebakken waar je bij staat voor zo'n 0,50 cent per stuk (omgerekend in Euro's).

Korokke smaakt op zijn best geserveerd met Tonkatsu saus. Deze saus wordt typisch gebruikt voor een aantal specifieke Japanse gerechten, waaronder dus deze. Het is een saus die simpel gezegd lijkt op een mix van Worcestershire saus en ketchup, maar is net wat complexer dan dat van smaak. In dit recept zal ik een simpele manier laten zien hoe je deze saus vlug en simpel kunt imiteren.

Ingrediënten voor 16-18 stuks:
- 4 aardappels (750 g na schillen
- 1/2 ui, fijn gesnipperd
- 200 g gehakt
- 60-75 ml koffiemelk of room
- 2 el sojasaus
- 2 el suiker
- 2 el peterselie
- zout en peper
- 2 eieren, geklutst
- bloem
- panko
- olie voor frituren

Katsusaus (of uit de Toko of online)
- 60 g ketchup
- 1 el Worcestershire
- 1 el sojasaus
- 1 el oestersaus

  • Schil de aardappels en snijd ze in vieren om het kookproces te versnellen. Kook ze in 20-25 minuten gaar in ruim water met flink wat zout.
  • Verhit in een koekenpan een theelepel boter en een el olie en fruit hierin de ui. Voeg na een minuut ook het gehakt toe, bak dit op medium vuur rul en haal van het vuur.
  • Giet de aardappels helemaal af en stamp het fijn met het gehakt. de sojasaus, suiker, peterselie en 60 ml koffiemelk of room. Laat enige kleine stukjes aardappel zitten en maal het niet helemaal fijn (dit komt de latere smaak/textuur ten goede.) Het moet een stevige maar vormbare substantie worden; voeg eventueel extra room toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit voldoende olie in een diepe pan of zet de frituurpan aan en breng het tot een temperatuur van ca. 175 graden.
  • Zet 3 borden klaar: een met een laag boem, een met de eieren en een met een laag panko.
  • Vorm platte hamburger-vormige schijven van het aardappelmengsel tot het op is. Haal de schijven vervolgens eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko tot alle schijven bedekt zijn. Vries nu eventueel het deel dat je niet gebruikt in een goed afsluitbare bak in.
  • Frituur de korokkes per 3-4 tegelijk voor ongeveer 3-4 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveren met de Katsusaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten