21-01-2018

Miso Tonijnburgers (bento)


 Deze burgers zijn al voor lange tijd favoriet als het aankomt op het maken van bento's, maar ook als ik thuis zin heb in een snelle, gezonde lunch of aan de wekelijkse vis behoefte wil voldoen is dit een van mijn go-to-recipes.

Kleine tonijnburgertjes in een bento
Dat er tofu doorheen gaat zal sommigen wat afschrikken. Niet iedereen is fan van de witte blokken, die als je er niks mee doet inderdaad niet heel aangenaam smaken. Partner Elf is er ook zo een, maar is wel fan van deze burgers. Wat helpt is om eerst iets met tofu te maken, het te laten proeven, wachten op approval en dan het geheime ingrediënt te verklappen.

Maar even eerlijk, in feite proef je er niks van. Tofu wordt dan ook niet voor de smaak van tofu zelf gegeten, maar voor de smaak die je het geeft en de textuur die het heeft (of krijgt door de bereiding). Door de tofu helemaal van het eigen vocht te ontdoen kun je het vervolgens met gemak zelf een smaak geven naar wens. Het zuigt zich als het ware hier weer mee vol.

Naast deze fijne eigenschap zit het ook nog eens bommetjevol met eiwitten, en dat is voor iedereen een goede zaak natuurlijk. Zelfs al ben je geen fan van tofu, zijn deze burger(tjes) zeker het proberen waard!

Ingrediënten voor 10 kleine / 5 grote burgers:
- blikje tonijn (112 g nettogewicht volgens verpakking)
- 185 g tofu
- 10 g miso
- evt. 1/2 teentje geraspte knoflook of 1/8 tl poeder
- 1-3 el paneermeel

 • Ontdoe de tofu van al het overtollige vocht. Dit is een belangrijke stap, als er teveel vocht in de tofu overblijft zullen de burgers uiteen vallen. Zie onderaan bericht voor verschillende methodes.
 • Druk ook zoveel mogelijk vocht uit het blikje tonijn. Deze stap is net zo belangrijk als de vorige.
 • Prak de tofu, tonijn en miso goed door elkaar.
 • Voeg telkens 1 el paneermeel terwijl je kneed, tot er een massa die aan elkaar kleeft ontstaat. 
 • Verhit een genereuze laag olie in een pan op medium-hoog vuur en vorm ondertussen de burgers in het gewenste formaat.
 • Leg de burgers voorzichtig in de pan en raak ze niet aan voor tenminste 2 minuten. Bak ze niet allemaal tegelijk.
 • Probeer ze vervolgens, voor je ze optilt, heen en weer te duwen om ze eventueel los te maken van de bodem en bak de andere zijde tot bruin en krokant.
 • Herhaal dit proces voor de overige burgers en voeg indien nodig opnieuw olie toe.

 1. Leg de tofu op een laag keukenpapier of een doek op een platte ondergrond, leg een ander plat object erop en leg daarop weer iets dat van gewicht is (niet te zwaar). Laat dit 15 minuten staan.
 2. Halveer het blok tofu, leg het op een magnetron bestendig bord met opstaande rand en zet het voor 1:30-2:30 op vol vermogen in de magnetron. Knijp als de tofu afgekoeld is uit.
 3. Snijd de tofu in blokken en kook het voor 3 minuten, laat uitlekken, rol er keukenpapier of een doek omheen en knijp het overtollige vocht eruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten