14-01-2018

Simpele Shoyu Ramen


Er is niks zo fijn als een heerlijke kom vol noedels opslurpen (met slurpen als absolute must natuurlijk). Regelmatig bezoeken wij onze favoriete ramen tenten om dit te doen, maar helaas gaat dit niet zo vaak als we zouden willen. De dichtstbijzijnde plek om überhaupt ramen te kunnen eten is tenminste 45 minuten reizen. Om die reden heb ik een paar jaar geleden besloten alles te weten te zullen komen over deze Japanse goddelijkheid en het zelf ook onder de knie te krijgen. 

De meeste ramen zijn een beste klus om goed voor te bereiden, maar ook zijn er handige en makkelijkere alternatieven en hacks om het wat sneller, maar toch lekker gedaan te krijgen. Deze shoyu (sojasaus) ramen is daar een voorbeeld onder velen van. Hij staat zo op tafel, maar is toch erg lekker en de (super kleine) moeite waard!

In deze ramen wordt Mentsuyu (麺汁) gebruikt, dat letterlijk 'noedel bouillon' betekent. In werkelijkheid is het een term die verwijst naar de toebereiding die voor vele verschillende gerechten als basis of dip gebruikt wordt. Het brengt een complexe umami smaak aan soep of andere (koude) noedelgerechten, maar kan ook dienen als een meer complex alternatief van sojasaus in bijvoorbeeld salades of roerbak gerechten. De dunne, heldere saus is gemaakt van dashi en een mix van sojasaus, mirin en suiker. De combinatie van de laatste drie wordt ook wel 'kaeshi' genoemd. De meeste storebought Metsuyu bevat enorm veel MSG. Hoewel ik zelf geen last heb van MSG, heeft een huisgemaakte versie zonder voor sommigen toch de voorkeur. Om deze reden heb ik in een noot onderaan aangegeven hoe je het zelf kunt maken.

Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 g ramen noedels
- 975 ml water
> 4 el sojasaus
>2 el mentsuyu*
> 2 tl oestersaus
> 2 tl kippenbouillon
> 1 el mirin of 1 tl suiker
> 1 tl sesamolie
- toppingen naar keuze: zacht gekookt ei, maïs, geroosterde nori, sesamzaadjes, geblancheerde spinazie, bok choy, taugé

Kip
- 225 g kippendijen
- 1 el olie
- 1 el sojasaus
- 2 tl oestersaus
- 1/4 tl suiker
- peper

  • Snijd de dij in hapklare stukken en bak het gaar samen met de bijbehorende ingrediënten. Breng op smaak met peper.
  • Meng alle '>' ingrediënten door elkaar en verdeel over twee diepe kommen.
  • Kook de noedels in 975 ml water tot gaar.
  • Verdeel het kookwater over de twee kommen en schep de noedels erin. Verdeel ook de kip (met het overgebleven kookvocht) en overige toppingen over de kommen.


*In Japanse Toko's of via internet (Amazon bijv.) te koop, maar ook gemakkelijk zelf te maken. Meng 60 ml sojasaus, 30 ml sake, 1 tl suiker en 3 g dashi poeder en verwarm het net zo lang tot de suiker opgelost is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten