14-05-2018

Daging Smoor met ketjap-pindasaus


Zijn kleurrijke gerechten niet een feestje om naar te kijken, lees: op te eten? Presentatie kan je hele smaakervaring enorm beïnvloedden. Dat heeft natuurlijk ook nadelen, zo worden we er ook vaak genoeg door onze ogen ingeluisd en blijkt het beeld niet helemaal overeen te komen met wat onze taste buds ons vertellen. In dit geval kan ik je echter geruststellen; dit gerecht is zowel een feestje om naar te kijken als ook een feestje om op te peuzelen!

Daging Smoor is een populair Indonesisch gerecht waarvan het hoofdingrediënt ketjap manis --> zoete ketjap is. Het is een in ketjap gesmoord vleesgerecht, meestal rundvlees. Overige ingrediënten zijn veelal uien of sjalotjes, knoflook, gember, nootmuskaat en kruidnagel, maar ook andere kruiden worden gebruikt.

Er zijn vele variaties en veel regio's, en daarbinnen weer huishoudens, kennen hun eigen favoriete bereiding. Zo voegen sommigen standaard aardappeltjes toe tijdens het stoven, gebruiken ook tomaat of serveren de Daging Smoor met bawang goreng (die heerlijke gefruite sjalotjes, weet je wel?). Alles komt aan op persoonlijke voorkeur (doesn't it always?).

De saus in deze Daging Smoor maakt een klein uitstapje naar een saus die wat wegheeft van pindasaus. Het is dus niet een 'traditionele' Daging Smoor, maar wel heel erg lekker!

Het beste vlees voor Daging Smoor is rundschenkel, riblap of runderpoulet, dus vrij mager vlees. Door het vlees voor enkele uren te koken op een laag vuurtje wordt het collageen afgebroken en zal het vlees heerlijk mals worden en meer uit elkaar zal vallen ten einde van de stooftijd.

Net als Daging Smoor is ook Rendang een populair Indonesisch gerecht dat vaak kleurrijk geserveerd wordt. Het verschil is dat Rendang niet in ketjap gestoofd wordt, vaak wat langer op staat dan Daging Smoor, andere hoofdingrediënten kent, maar het grootste verschil zit hem in iets anders. Een traditionele Rendang wordt helemaal ingekookt, tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden heeft geabsorbeerd. Bij Daging Smoor is helemaal inkoken niet nodig en is er nog een heerlijke, rijke saus als het gerecht klaar is.

Ingrediënten voor 3 personen:
- 1 ui
- 400 g rundvlees
- 1/2 tl knoflook, geperst
- 1/2 t gember, geperst
- 1 blad daun salam of laurier
- 1 el suiker, bij voorkeur palmsuiker of bruine suiker
- 35 g ketjap
- 25 g pindakaas
- 90 g kokosmelk
- 60 g water
- zout en peper
- 1 kruidnagel, optioneel
- 1/4 tl komijn, optioneel
- 1/8 tl nootmuskaat, optioneel

  • Roer de optionele kruiden, ketjap, sambal, pindakaas, kokosmelk, suiker en het water door elkaar en zet opzij.
  • Snipper de ui en fruit beide aan in een diepe pan in een scheutje hete olie. Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut mee op hoog vuur.
  • Doe het kokosmelk-mengsel in de pan, voeg het vlees toe en breng aan de kook. Draai het vuur zacht en laat het circa 2 - 3 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer regelmatig en voeg water toe indien nodig.
  • Check na 1 1/2 - 2 uur hoe dik de saus is en laat eventueel de laatste 30-45 minuten zonder de deksel verder inkoken.


*Voor wat meer pit kun je altijd wat sambal of een lombok pepertje toevoegen, voor ons een  must!