26-09-15

Rode koolstamppot met gebakken appel en ham


Ik zal hier weinig woorden aan vuil maken. Er was nog wat rode kool over van eerder deze week en hier had ik nou echt even zin in. Dit is een heerlijke stamppot voor een herfstige dag zoals vandaag. De kruidige geur van rode kool, laurier en kruidnagel vind ik heerlijk ruiken, maar smaken doet het ook goed...!

2 personen:
200 g rode kool
1 zoete appel
450 g kruimige aardappelen
1 kruidnagel
klein laurierblaadje
melk
1 el azijn
125 g hamblokjes
1 tl mosterd

Snijd de rode kool klein. Halveer de appel en snijd de helft in blokjes. Zet dan een pannetje op het vuur met water ter hoogte van een halve centimeter, een klein scheutje azijn, de kruidnagel, het laurierblaadje en de rode kool en appelblokjes. Laat dit zo'n 30 minuten stomen.
Was de aardappels en snijd ze in blokken. Ik zelf laat de schil lekker zitten, maar je kunt ze natuurlijk ook schillen. Kook de aardappels in zout water in ca. 20 minuten gaar.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de hamblokjes. Als heel licht een bruin korstje gekregen hebben schep je ze uit de pan en zet je ze op zij.
Snijd de overgebleven halve appel in dunne plakken, verhit opnieuw boter in de pan en bak hierin de appelschijven in ongeveer 3 minuten. Draai ze halverwege een keer om.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een scheutje melk en eventueel een klontje boter en een theelepeltje mosterd om het wat smeuïger en smaakvoller te maken. Verwijder dan het laurierblaadje en de kruidnagel uit de pan met rode kool en schep de overige inhoud uit de pan bij de aardappels.
Roer een keer goed om met de hamblokjes erbij.
Verdeel de stamppot over de borden, leg er de gebakken appelschijven over en maak het af met wat zwarte peper.

Eet smakelijk!