01-11-2015

Pompoen ovenschotel met spinazie, kaas en noten


Oh jongens, wat was dit onverwachts smullen zeg...
Gisteravond zijn vriendlief en ik heerlijk uiteten geweest in een restaurant dat zo'n 40 minuten fietsen is voor ons. Ze serveren daar onder andere wild en herfstig eten, en omdat ik er al maanden graag eens wilden eten hebben we het er gisteren maar eens ingepland. We kozen het pannetjes gerecht. Dit houdt in dat ieder 3 verschillende stoofpannetjes kiest, en daarbij salade, groenten, krieltjes en frietjes geserveerd worden. Het was echt genieten. We hebben er wel 3 uur gezeten en we gaan er zeker weer heen.
Maar goed dan vandaag. Het was echt een typische zondag en ik wilde heel graag pompoen eten. Die hadden we gister al op de markt gehaald en was klaar om toegetakeld te worden. Ik ben zo tevreden over het resultaat dat we het volgende week weer eten, maar dan misschien met bonen erbij, maar daar ben ik nog  niet over uit. Ik heb gelukkig nog een week om dit te bedenken!

2 Personen:
300 g bladspinazie
200 g mager rundergehakt
0,5 ui
2/3 flespompoen a 500 g
handje geraspte kaas
handje pecannoten

Schil de flespompoen, schep de draden en pitten eruit en snijd hem in blokken. (*De pompoenpitten ga je natuurlijk niet weggooien. Ze zijn heerlijk om zelf te roosteren! Lees hier hoe het moet). Doe de blokken in een pan met water en kook de pompoen in 20 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in.
Snipper terwijl de pompoenstukken koken het uitje en fruit deze in een koekenpan. Voeg na enkele minuten het gehakt toe en bak het rul. Breng het op smaak met wat zout en peper en schep het in de ovenschaal.
Was nu goed de spinazie in een vergiet, zodat er geen zand meer tussen zit, en wok het handje voor in een pan tot het compleet geslonken is. Schep de spinazie terug in het vergiet en probeer zoveel mogelijk overtollig vocht eruit te drukken. De spinazie hoeft hiervoor niet helemaal fijngeknepen te worden, dit gaat ten koste van de textuur en is onnodig.
Giet nu de pompoen af en stamp het tot een puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een klein beetje komijnpoeder toe op de smaak te intensiveren.
Schep de uitgelekte spinazie bovenop het gehakt en verdeel de pompoenpuree erover. Verdeel nu de geraspte kaas over de schotel en verkruimel ten slotte de noten erover.
Zet de schotel in de oven voor 15-20 minuten.

Eet smakelijk!!!


* Was de pompoenpitten goed en zorg dat er geen vruchtvlees meer tussen zit. Dep ze dan droog met keukenpapier of een theedoek en verdeel ze over een vel bakpapier. Strooi wat zout en andere kruiden die lekker lijken erover (ik gebruik bijvoorbeeld paprikapoeder), en bak ze in zo'n 20-30 minuten in de oven op 150 graden tot ze knapperig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten