25-07-2016

Traditionele Chinese egg drop soep


Zoals ik in mijn vorige post al vertelde, heb ik mijn huis volgeladen moet toko-goederen. Vandaag deel ik een Chinees recept met jullie, maar grappig genoeg bestaat dit recept hoogstwaarschijnlijk uit ingrediënten die iedereen al wel in huis heeft! Let's dive in to that soup!

Puur Chinees comfortfood: een kom hartverwarmende soep, egg drop soep. Misschien dat sommigen hem wel kennen van de Chinees, want naast tomatensoep, haaivinnensoep en wonton soep, staat deze soep vaak standaard op het (afhaal-)menu. Vaak is de egg drop soep die dan geserveerd wordt eentje met mais, maar dat is niet een vereiste. Oke! Voordat we verder gaan de basics :)

Egg drop soep heet in het Chinees "dàn huā tāng (蛋花汤)" dat (weer naar het Engels vertaald voor het gemak) egg flower soep betekent. De naam egg drop soep is makkelijk te verklaren, gezien er een dun straaltje ei boven de kokende soep geschonken wordt zodat er slierten ei in de soep ontstaan. De eigenlijke naam is omdat de patroontjes die ontstaan er bloemachtig uit zouden zien.

Egg drop soep is een soep die in elk Chinees huishouden met regelmaat gemaakt wordt. Het is niet echt in te delen in ontbijt, lunch of diner, gezien die scheiding voor Chinezen überhaupt al niet zo streng is als dat wij gewend zijn. De soep is sowieso een geliefd tussendoortje, en afhankelijk van hoe zwaar hij gemaakt wordt kan hij ook voor lunch of voor- of bijgerecht bij het avondeten gegeten worden. De soep wordt echter niet gegeten als er al veel kleine gerechtjes op het menu staan. Egg drop soep kent een min of meer standaard en unieke basis, maar er zijn ook wel varianten op die ook weer hun eigen naam hebben, omdat zij ook gezien worden als eigen soep naast egg drop soep. Een daarvan is bijvoorbeeld die versie die je bij de Chinees kunt eten of afhalen, namelijk met mais erin. Een recept hiervoor zal ik in de toekomst ook delen. Een ander verschil tussen de westerse versie van egg drop soep en de traditioneel Chinese versie, is dat er in de westerse Chinese keuken over het algemeen meer bindmiddel wordt gebruikt om de soep te binden.

Zoals ik al zei zijn er veel variaties mogelijk met deze soep. De meest standaard Chinese basis bestaat uit kippenbouillon, bosui, ei en sesamolie. Veel voorkomende variaties zijn met taugé, kip, mais, tofu, doperwtjes of chilisaus.
Vandaag deel ik de basis van een goede egg drop soep met jullie. En laat de moedige avonturier zich vooral gemotiveerd voelen er alvast wat mee te experimenteren!

Ingrediënten voor 1 grote portie:
- 330 ml kippenbouillon (of water)
- 1 kleine ei
- 1 bosuitje
- 1 el maizena
- 1/2 tl sesamolie 
- 1/4 tl suiker
- 1/8 tl witte peper, optioneel
- 1/8 tl gemberpoeder, optioneel


  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de gember en het suiker indien van toepassing en maak een papje van de maizena door het met 2 el water te mengen. Voeg het papje toe zodra de bouillon kookt en roer tot het goed in elkaar opgelost is.
  • Kluts nu het ei los. Er zijn twee manieren om deze aan de soep toe te voegen. Voor lange stevigere ei slierten houd je een vork of spatel tegen de kom waar het geklutste ei inzit terwijl je het bewegend boven de pan houd en erin schenkt. Je kunt ook gewoon in de pan met soep klutsen terwijl je het ei erin schenkt.
  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes en roer het door de soep. Breng tot slot de soep op smaak met wat peper en zout naar smaak en bedruppel met wat sesamolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten