11-03-2017

Japanse rundvlees curry


Het scala aan Japanse curry's mag dan niet zo groot zijn als die van Indische curry's, maar toch zijn er veel manieren om er eentje klaar te maken. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een kant-en-klare roux die je in Nederland in veel toko's ook kunt krijgen. De groenten variëren niet heel extreem. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van ui, wortel, paddenstoelen, aardappel en/of daikon. Wat betreft het vlees zijn er vegetarische versies, maar ook versies met kip en zelfs met varkensvlees.

Japanse curry is al een Japans gerecht op zich, maar ook Japanse curry in combinatie met (ook weer een Japans gerecht op zich) Tonkatsu is een gerecht op zich, dit heet dan Katsu Curry. Katsudon bestaat uit een gepaneerde, meestal gefrituurde varkenskarbonade. Ja, dat klinkt gevaarlijk veel als wat wij als schnitzel kennen, het lijkt daar inderdaad ook veel op. Vaak is deze Japanse schnitzel alleen wat grover gepaneerd en wordt hij in combinatie met andere dingen gegeten dan wij gewend zijn, Katsu Curry is simpelweg zo'n Katsudon overgoten met Japanse curry. Vaak is de curry dan natuurlijk wel wat simpeler dan onderstaande. Voor een recept van Katsudon nog even geduld, die zit er aan te komen!

Tot slot is deze Japanse curry behoorlijk gezond. Het zit bomvol gezonde ingrediënten zoals veel verschillende soorten groenten. Zoals ik al zei wordt een Japanse curry vaak met zo'n pakje roux gemaakt, maar in onderstaand recept vertel ik je hoe je de curry van scratch zelf maakt. Nog gezonder dus! Hij bevat onder andere veel ijzer, vitamine A, B6 en B12. Als lekker eten ook nog eens zo gezond is, is er des te meer reden om ervan te genieten.

Ingrediënten 4-6 personen:
- 450 g rundvlees
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 el + 1 tl gember
- 1 appel
- 3 el bloem
- 2 wortels
- 1 kleine daikon, optioneel
- 2 aardappels
- 1 bolle tl garam masala: 1/4 tl zwarte peper, 1/4 tl kaneel, 1/4 tl kruidnagel, 1/4 tl komijn, 1/4 tl koriander, 1/8 nootmuskaat
- 3 el kerrie
- 500 ml rode wijn
- 2-4 el tomatenpuree
- 1 el + 2 tl suiker
- 2 el sojasaus
- 975 ml water

  • Snijd het vlees in blokken en bak de rondom bruin aan in een ruime pan in circa 5 minuten.
  • Snipper ondertussen de ui fijn, hak de knoflook, schil de appel, aardappels en daikon, rasp de appel en snijd de aardappels en daikon in blokken en snijd tot slot de wortel in plakjes.
  • Schep het vlees uit de pan en bak de knoflook en de ui snippers in het overgebleven vet tot ze transparant zijn. Voeg dan de appel en het gember toe en bak kort mee.
  • Voeg de bloem en de kruiden toe en roerbak het geheel voor 1 minuut.
  • Voeg nu de aardappel, daikon en wortel toe, roer het om en voeg dan de tomatenpasta gevolgd door de wijn geleidelijk toe.
  • Doe het vlees terug in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de inhoud tenminste een uur koken en vervolgens net zo lang als nodig is om het een mooie dikte te geven. Dit kan best even duren, maar het is de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten